Pravilnik o prehrambenim aditivima – pravi vodič za oznake na deklaracijama

Pravilnik o prehrambenim aditivima – pravi vodič za oznake na deklaracijama

Često se dešava da deklaracije prehrambenih proizvoda tumačimo po sopstvenom nahođenju. Jedan takav klasičan primer jeste ubeđenje da svaki proizvod koji na deklaraciji sadrži oznaku E iz nekog razloga može biti štetan. Da li znate šta označava slovo E na deklaracijama prehrambenih proizvoda?

 

Sve dodatke u hrani reguliše Pravilnik o prehrambenim aditivima - ©Pixabay

 

Kada god na deklaraciji nekog proizvoda vidimo oznaku E, sigurni smo da je u pitanju neki aditiv, pojačivač boja ili u svakom slučaju nešto veštačko i štetno. Ipak, nije svako E na deklaracijama prehrambenih proizvoda emulgator ili neka štetna supstanca.

Oznaka E na deklaracijama prehrambenih proizvoda može upućivati i na prirodne boje i prirodne materije koje postoje u tom proizvodu, poput, na primer, pektina ili limunske kiseline. Dakle, oznaka E na proizvodu koji kupujemo ne znači nužno da je u pitanju emulgator. Sve oznake E podeljene su po kategorijama, a emulgatori su samo jedna od tih kategorija. 

Pravilnik: Možemo gajiti konoplju, ali samo u industrijske svrhe

Upotreba svih aditiva, uključujući emulgatore, zaslađivače, veštačke boje i bilo koje druge supstance u prehrambenim proizvodima definisana je Pravilnikom o prehrambenim aditivima. Ovaj pravilnik objavljen je u Službenom glasniku Republike Srbije, broju 53, od 11. jula 2018. godine.

Pravilnikom o prehrambenim aditivima se utvrđuje:


  • Lista prehrambenih aditiva koji su odobreni za upotrebu u hrani i uslovi njihove upotrebe;
  • Lista prehrambenih aditiva uključujući nosače koji su odobreni za upotrebu u aditivima, u enzimima za hranu, u aromama i u nutritijentima i uslovi njihove upotrebe;
  • Način deklarisanja i označavanja prehrambenih aditiva koji se stavljaju u promet kao takvi;
  • Specifikacije prehrambenih aditiva.

Pravilnikom je takođe definisano i koje se supstance ne smatraju aditivima.

Sve detalje Pravilnika o prehrambenim aditivima pogledajte u priloženom dokumentu.

Pravilnik o prehrambenim aditivima.pdf

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica