Porodična firma iz Blaca pravi ZDRAVU ZIMNICU na tradicionalan način

Porodična firma iz Blaca pravi ZDRAVU ZIMNICU na tradicionalan način

Porodična firma ,,TSN Vajat“ se bavi pravljenjem zdrave domaće zimnice na tradicionalni srpski nacin. Nalaze se u selu Đurevcu kod Blaca. Proizvodi ove porodične firme spremljeni su od pažljivo biranih plodova naše rodne zemlje.

,,Mi smo prerađivači sirovine, a snalazimo se iz okolnih sela što se tiče voća, i malo idemo ka Moravi što se tiče povrća tačnije paprike. Pravimo proizvode na tradicionalni način zato što je to proverena stvar i proveren proizvod. Naš narod je navikao na te proizvode tradicionalnog pravljenja, tako da ne eksperimentišemno mnogo ali imamo tedenciju da se usavršavamo i modrenizujemo našu proizvodnju.“, kaže Marija Pantelić PR prerade voća i povrća TSN Vajat.

Ova porodična firma ajvar pravi na domaći način u tučanim šerpama na smederevcima. Na taj način kontrolišu kvalitet proizvoda. Ajvar ne mešaju drvenim špatulom jer kako kaže Marija poštuju sve standarde o proizvodnji hrane. Kupce ovih proizvoda najviše nalaze na društvenim mrežama ali i preko preporuka.

,,Kupce najviše nalazimo na društvenim mrežama ali i preko kontakata. U šestoj godini proizvodnje došli smo do toga da to ide od usta do usta, što bi se reklo. Kupci uglavnom pronalaze nas.“, dodaje Marija.

Marija je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u okviru radnje za preredu voća i povrća. I na pitanje da li jedno domaćinstvo može da živi i opstane od ovog posla, Marija odgovara

,,Svako može da nađe svoje mesto i da bude uspešan i živi od toga. Treba vremena ali uz rad i malo više strpljenja, može sve. Da bi proizvodnja uspela, po mom mišljenju potrebno je da radi 3 odrasla člana porodice i potrebno je zaposliti nekoga iz mesta odakle je ili iz nekog sela kad je sezona. Ljudi koji žive na selu mogu da naprave šta god požele, ne moraju da imaju svoj voćnjak ali mogu da naprave dobar i kvalitetan proizvod i da plasiraju dalje.“

Ovo domaćinstvo na godišnjem nivou proda po nekoliko desetina hiljda tegli. Trenutno tržište najviše traži ajvar, kad je sezona, ali traže se i proizvodi bez šećera.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica