Pečeni sir sa slaninom i pršutom – Proizvodnja ručna, a količine limitirane

Pečeni sir sa slaninom i pršutom – Proizvodnja ručna, a količine limitirane

Uz svaki sir obično ide i neko meso. Bilo da je to slaninica ili goveđa pršuta jednostavno, jedno bez drugog ne ide. A, neki su to shvatili i bukvalno. Sir sa dodatkom slanine od domaće svinje ili mangulice, ili sa dodatkom goveđe pršute, koji je pečen na puteru, pravi se u jednom župskom selu nedaleko od Aleksandrovca, gde osim kvalitetnog vina, možete da naiđete i na izuzetno dobar sir.

„Župa je nadaleko poznata po vinu i dobroj rakiji. Napravili smo mali presedan, pa smo krenuli da radimo i nešto drugo, što nije karakteristično. Ovi sirevi, koji spadaju u grupu desertnih sireva, odlični su za neko meze i ja ljudima ne preporučujem da idu sa njim u sarme, zato što to nije običan, klasičan sir“, kaže Milan Miletić proizvođač ovog delikatesa. I dodaje da se sir se konzumira samostalno pre jela ili posle jela, sa vinom ili rakijom kada lagano mezite. 

Dvadeset godina nakon što je mama Živadinka prvi put napravila pečeni sir, njena porodica pokrenula je malu mlekaru u okruženju Kopaonika i Goča sa namerom da druge ljude počaste dobrim ukusom. Proizvodnja je ručna, a količine limitirane.

Specijalitet koji morate da probate: Pečeni sir sa pršutom - © Agromedia

Ideja je jako stara, potiče još iz devedesetih godina, dok sam ja bio student i kada nisu postojale mangulice, bile su domaće svinje. Taj recept postoji u našoj kući još od tada ali ga nisam pravio ja, pravila ga je moja mati“, priča nam Milan Miletić.

Pre godinu do dve dana on je pokrenuo ovu priču jer na svom gazdinstvu imaju životinje, a i krave su tu, tako da imaju mleko i prave sir. Kako sam navodi, zbog cene mleka koja je jako niska i zbog koje ne mogu da se pokriju ni osnovni troškovi uzgajanja životinja, jedino ima smisla pretvoriti mleko u gotov proizvod.

Kada ste mali prerađivač i imate male litraže, onda dolazite u borbu sa velikim sistemima. Ovo što mi radimo nema veze sa velikim sistemima i sa takvim proizvodima možete da se nadate nečemu“, zaključuje Milan Miletić.

Za jedan kilogram sira potrebno je 10 litara svežeg kravljeg mleka. Da bi ovaj sir sazreo potrebno je 11 i više nedelja. Siru se dodaje slanina od domaće svinje ili mangulice, ili goveđa pršuta, a onda se peče na puteru.

Sve poslove na domaćinstvu i u proizvodnji obavlja cela porodica. Kod njih svako ima svoje zaduženje, a najviše su angažovani on i supruga, kao i mama Živadinka koja je osmislila sir, a klinci pomažu kada imaju vremena. Prema njegovim rečima, posao je sveobuhvatan i težak, mnogo se energije ulaže i mnogo se kilometara pređe da bi se proizvod predstavio velikom broju ljudi i da bi moglo od toga da se živi.


Pečeni sir sa domaćom slaninicom tradicionalni je proizvod kuće Miletića, i ukus je zaista odličan – probali smo. A, kako se pravi, do tog saznanja nećemo tako lako doći jer tajnu recepta čuva samo mama Živadinka.

Sagovornik: Milan Miletić, proizvođač pečenog sira sa pršutom iz Laćisleda

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica