Svet poljoprivrede Prodavnica

Ovo su najkvalitetniji specijaliteti od mesa koje Srbija ima! | Kulenijada u Erdeviku

Kulen je jedan od najfinijih mesnih proizvoda i najvažniji deo etno-gastronomske tradicije Srema. Ova velika kobasica izrađuje se od najkvalitetnijih komada svinjskog mesa, uz dodatak soli i mlevene sušene paprike. A, ovom delikatesu posvećena je i čitava jedna manifestacija, koju je naša ekipa posetila protekle nedelje.

Učesnici manifestacije i izlagači nisu krili svoje zadovoljstvo, jer su posetioci došli sa svih strana Srbije, a bilo je gostiju i iz Hrvatske i Bosne. A, gde ima posetilaca, tu ima i dobre prodaje.

Na štandovima je bio bogat izbor domaćih specijaliteta od mesa, što bi naš narod rekao “za svakog po nešto”: slanine, kobasica, šunke, pršute, presovanog kulena, pečenice, švargle, sušenog konjskog mesa, čvaraka…

Sa farme “Horvat Karol” kažu da su prodali sav kulen, a pored toga u ponudi su imali i kobasice, koje su mogle da se kupe žive ili pečene na licu mesta. Uz rakijicu ili vino kažu da predstavljaju pravo iskustvo za nepce.

Na pitanje šta se najviše traži dobili smo iskren odgovor: Sve! Sve se traži, sve se prodaje. Niko se ne žali da je skupo. Sušena šunka košta 1,000 din/kg, švargla 450 din/kg, pršuta 1,200 din/kg, čvarci od 850 din/kg do 1,000 din/kg.

Ovo su najkvalitetniji specijaliteti od mesa koje Srbija ima! | Kulenijada u Erdeviku - © Agromedia

Ipak, ono po čemu je ovaj kraj daleko poznat, to je sremski kulen koji mora da prođe čak 8 meseci zrenja. Njegova cena se kreće oko 12 eur/kg. Svaka dobra domaćinska kuća u Sremu pravi ovaj specijalitet i svoj recept ljubomorno čuva.

Sve što smo videli i probali je domaće, bez aditiva. A, pored bogate ponude specijaliteta za koje svi znamo, na manifestaciji su predstavljeni i posebni sremački specijaliteti, poznati samo malobrojnima iz ovog kraja. Jedan od njih je i gronik pečen u masti.

U Sremu posao sa mesom shvataju jako ozbiljno i tradicionalno ga prenose sa kolena na koleno. Mesnica “Pitija tata i sin” iz Sremske Mitrovice neguje četvrtu generaciju mesara, a imali smo prilike, kao i ostali posetioci, da probamo njihove specijalitete koji se prave po recepturama iz 1900 godine. Iskustvo ovih vrednih ljudi kaže da su najbolje svinje kod domaćih stočara, koji hrane svinje sa svojih njiva.

Kulenijada u Erdeviku Ovo su najkvalitetniji specijaliteti od mesa koje Srbija ima - © Agromedia

Prva SREMSKA KULENIJADA održana je na salašu Branka Hodoba u Sremskoj Mitrovici, 1999.godine. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen, uz hladan špricer, dogovorila se da napravi prvu kulenijadu i zvanično proglasi onog ko najbolje pravi kulen. Kako se vest o kulenijadi brzo proširila Sremom, svake godine broj predatih kulena se povećavao. A osim takmičara, povećavao se i broj zadovoljnih posetilaca.

Razgovarali smo sa grupom posetilaca, koju čak ni situacija sa pandemijom nije sprečila da dođu iz Brčkog. Zadovoljni kupovinom seli su na hladno pivo, uz koje su slatko mezetili deo svoje kupovine. Puni utisaka o svojoj prvoj poseti, najavili su svoj dolazak i sledeće godine, u još većem broju.

A, kako ni svaka druga manifestacija u Srbiji, ni ova nije mogla da prođe bez okrenutog ražnja. Cena ovako pripremljene jagnjetine bila je 1,500 dinara, za koju smo sigurni da ni parče nije ostalo.

Komentari