Ova mlekara otkupljuje 2.000 litara mleka dnevno zahvaljujući subvencijama

Ova mlekara otkupljuje 2.000 litara mleka dnevno zahvaljujući subvencijama

Od ideje do realizacije nekada je potrebno mnogo, a nekada je dovoljna i pomoć pravih ljudi. Mlekara Green Milk koja je u planu imala otvaranje još davne 2013. godine, sada otkupljuje od 2.000 do 2.200 litara mleka dnevno. 

 

Kako bi podstakla razvoj stočarstva u opštini Vladičin Han još 2013. godine, tadašnji sektor za razvoj poljoprivrede pokrenuo je inicijativu da se otvori mlekara. U tom trenutku nije bilo ni jedne mlekare u ovom kraju. Goran Ivanov, direktor zadruge Green Milk objašnjava da bez napornog rada i truda ova ideja ne bi opstala i mlekara danas ne bi funkcionisala tako dobro. Najbitnije od svega bilo pronaći adekvatne saradnike i one koji dele istu ideju.

Sa ciljem da pomogne stočarima u Vladičinom Hanu i podstakne razvoj poljoprivrede ova mlekara danas sarađuje sa 47 domaćinstava i otkupljuje od 2.000 do 2.200 litara mleka dnevno. Ona ima kapacitet da prelije i do 4.000 mleka ali trenutno nema dovoljno sirovina da dostigne svoj maksimum. Ipak, sa svim pogodonostima koje ona ima za stočare, možda u budućnosti i popuni svoje kapacitete.

„Zadruga Green Milik predstavlja sigurno tržište za proizvodnju mleka sa sigurnim plasmanom i unapred dogovorenom cenom. Nakon otkupa mleka i prerade u proizvode kao što su sveže mleko, jogurt, pavlaka, sir u kriškama i sitan sir, mi ih distribuiramo na teritoriji Vladičnog Hana, Surdulice i Vranja. Imamo planove i za širenje ali vodimo računa pre svega o tržištu i uigravanju naših saradnika“, kaže Goran Ivanov, direktor ove zadruge.

Otkup mleka u Vladičinom Hanu - © Agromedia 

Zadruga Green Milk do sredstava za kupovinu opreme i pokretanje proizvodnje dobila je od Ministarstva za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća. Kako su nam rekli, proces konkurisanja nije uopšte komplikovan, ali mora biti precizan i ima vremenski rok, zato je prilikom podnošenja dokumentacije zadrugarima dosta pomogao stručni tim iz kabineta ministra Milana Krkobabića.

Od ovih sredstava zadruga kupila je novu opremu koja je bila povoljnija nego što je to bila polovna. Najpre su obezbedili opremu koja bila ključna za rad mlekare, a to su pre svega pasterizator, duplikator, sirarski stolovi i jedan deo laboratorije, a kasnije i dodatnu opremu koja im je nedostajala.

Zadrugari ističu da podrška ministrastva za regionalni razvoj bila od velike važnosti za razvoj ove mlekare i pokretanje proizvodnje i da bez toga ne bi uspeli u svojoj nameri.

Sagovornik: Goran Ivanov, direktor zadruge Green Milk


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica