Novosađanka pravi hlebove koji predstavljaju spoj tradicije i egzotike

Novosađanka pravi hlebove koji predstavljaju spoj tradicije i egzotike

žena drži hleb u ruci

Hleb je namirnica čije poreklo datira još od pre nove ere i vezano je za drevne civilizacije. Kroz istoriju on se menjao, unapređivao, korigovali su se njegovi sastojci i forme, međutim i sada, kao i tada predstavlja osnovnu namirnicu na trpezi u svakom domaćinstvu. Bilo da je napravljen od pšeničnog, kukuruznog, speltinog ili drugog brašna, hleb ima važnu ulogu u ishrani ljudi u svim delovima sveta.

Da hleb za čoveka ne predstavlja samo osnovnu potrebu, već i relaciju sa kulturom, tradicijom i kolektivnim nasleđem, mišljenje je Milice Veselinović iz Novog Sada koja je u tom gradu pokrenula radionicu za proizvodnju ove namirnice pod imenom „Svet hleba“.

„Kao proizvođač, volim da kažem da je ideja zapravo određena vrsta naše reaktivnosti na ukazanu potrebu potrošača, jer su kupac i njegovo zadovoljstvo prilikom odabira proizvoda uvek presudni za naše postojanje na tržištu. Dakle ustanovili smo koje su potrebe naše ciljne grupe, pa je bilo neophodno napraviti konkretne proizvode koji će našu manufakturu učiniti jedinstvenom, a opet pratiti potrebe populacije u datom momentu“, rekla je naša sagovornica.

.Kako kaže, recepte su kreirali i menjali nekoliko godina pre otvaranja radnje. Sam tehnološki proces nije bilo veliki izazov, jer su znali da je imperativ povratak tradicionalnoj proizvodnji, metaboličkim procesima koji su za njih značili originalnost i kvalitet.

isečen domaći hleb

„Sirovine su birane u odnosu na to šta je ono najbolje što Vojvodina ima, a odabir začina je predstavljao malo osveženje u vidu egzotičnih ukusa i dimanike koju smo hteli da uspostavimo. Naši hlebovi su bogati ukusom, spoj su tradicije i egzotike, upotpunju obroke kao kvalitetno rešenje za brzo, ali zdravo obedovanje. Komponenta su koja uz par dodatih namirnica čine izbalansiranu nutritivnu celinu koja štedi vreme ljudima koji cene zdrav način života“, rekla je ova Novosađanka.

Radionica Svet hleba u ponudi ima četiri vrste slanog hleba, kao i jednu vrstu slatkog hleba, a pored ove namirnice prave i puter kolače, čorbe i sendviče.

Godo hleb se pravi od četiri vrste brašna sa susamom, golicom, lanom, suncokretom, konopljom, kimom, u čaju od origana.  Nešto laganiji speltas sadrži lan i bosiljak, a ražani se pravi sa metaboličkim kvascem, pivom, melasom i suncokretom. Kralj hleb je njihov oponent koji je spravljen od semenki i lešnika, a banana hleb sa semenom bundeve, čokoladom i lešnicima je omiljena poslastica naših komšija“, rekla je Milica Veselinović i dodala da se svi njihovi hlebovi mogu kupiti rinfuzno.


Hlebovi speltas, godo i kralj su beskvasni hlebovi. U svojoj radionici koriste brašna od celog zrna koja u kombinaciji sa semenkama daju proizvode izuzetne nutritivne vrednosti koji obiluju mineralima i vitaminima, a takođe su i digestivni. Njihov ražani hleb sadrži i korijander čiji su ukus i lekovita dejstva daleko poznata.

sendvič sa domaćim hlebom

Za svoje hlebove osvojili su i nagradu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a kako kaže sagovornica našeg portala ona za nju predstavlja veliku čast, odgovornost, potvrdu kvaliteta, ali i priznanje njihovih potrošača koji su ih i predložili da učestvuju.


Kupci su naše komšije, kao i namernici koji dođu da nas posete iz drugih gradova i država. To su đaci, službenici, penzioneri, tinejdžeri. Ne postoji starosna granica, postoji samo doba dana u kojem se neki od njih pojavljuju i čine našu radnju posebnom”, rekla je ova Novosađanka.

Naša sagovornica pravi je primer kako je za uspešno pokretanje biznisa važno prepoznati potrebe potrošača i njihove životne navike. Bilo da je u pitanju baget, dvopek, somun, lepinja ili druga forma hleba, činjenica je da se ova namirnica koristi kao deo gotovo svakog obroka, te je stoga važno obratiti pažnju na njen kvalitet i nutritivnu vrednost. Upravo to je naša sagovornica i ponudila svojim sugrađanima- hlebove bogate nutritivne vrednosti i punoće ukusa koji ljudima omogućavaju da se hrane zdravo uprkos urbanom i ubrzanom životnom tempu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica