Nestle će od sada koristiti jaja koka nosilja koje ne žive u kavezu

Nestle će od sada koristiti jaja koka nosilja koje ne žive u kavezu

Ugledavši se na velike kompanije, uključujući Volmart, Mekdonalds i Dankin Donats, švajcarska kompanija Nestle donela je odluku da će od sada koristiti samo jaja kokošaka koje se ne nalaze u kavezu.

 

Koke nosilje - © Pixabay

U saopštenju za medije, Nestle je najavio prelazak sa jaja živine koja se tokom života nalazi u kavezu na ona jaja koja su proizvod koka nosilja koje mogu slobodno da se kreću. Kako se najavljuje u saopštenju, ta jaja će se upotrebljavati za pravljenje različitih proizvoda, koje Nestle ima u ponudi sve do 2025. godine. Međutim, za pravljenje proizvoda koji će biti namenjeni za distribuciju u zemljama Evrope i Amerike, ova švajcarska kompanija će ranije prestati sa korišćenjem ovih jaja i to 5 godina ranije, do 2020. godine.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ovog poduhvata je da se utiče na bolji kvalitet života i da se doprinese zdravijoj budućnosti. To podrazumeva i osiguravanje pristojnog života životinja kao i poštovanje njihovih prava.

U teoriji, razlika između koka nosilja, koje se gaje masovno za komercijalnu upotrebu u kavezu i onih kojima kretanje nije ograničeno, razlikuju se po tome što one imaju mogućnost da se slobodno kreću i da se slobodno hrane. One koke koje žive pod strogim i surovim pravilima kaveza imaju dovoljno mesta samo da stoje. One ne mogu da rašire krila, a kamoli da se slobodno kreću ili uzlete. Kavezi stoje jedni na druge kako bi se uštedelo na mestu. Te kokoške obično žive u velikim jatima sa po nekoliko hiljada kokošaka koje su osuđene na kaveze, a pregrađene su žicom i nemaju nikakav kontakt međusobno. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.