Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

U ishrani životinja najčešće se koristi celo zrno žitarica, ali naklijavanje pšenice može značajno da poboljša kvalitet stočne hrane. Zato, ukoliko gajite pšenicu, a čuvate i stoku, obavezno pročitajte sledeći tekst!

Dr Ivo Đinović @agromedia


Svi preživari u prirodi pasu i zimi se snalaze za hranu:
 brste grane, kopaju sneg, traže nešto zeleno da pojedu. Kada držimo stoku i domaće životinje zatvorene i hranimo ih samo suvom hranom, njihov jelovnik u pogledu salata prilično je siromašan.

Kako ishrana stoke utiče na promenu sastava mleka

Kao što čovek voli da jede salatu, tako vole i životinje, naročito preživari. Salatu možemo da im priuštimo tako što bismo seme žitarica, recimo kukuruza, pšenice, ječma, ili raži sipali po betonu i to kada je temperatura 10-15 stepeni. Zatim bi seme trebalo da se nakvasi i u narednih nedelju dana možemo da očekujemo da nikne. Žile prave splet, kao tepih, pa onda možemo te zelene biljčice da urolamo i stavljamo životinjama u jasle, kako bismo im omogućili kompleksniju i zdraviju ishranu.

Naklijala pšenica @agromedia


U semenu koje počne da klija, od relativno malog broja organskih jedinjenja stvara se čitav kompleks.  Neka od njih su enzimi, vitamini i hlorofil.
 To znači da mi na ovaj način obogaćujemo ishranu životinja, ali doprinosimo i da one budu zdravije, otpornije na bolesti, produktivnije, da daju više mleka, mesa i tako dalje.

Dakle, jednom vrlo jednostavnom i jeftinom metodom možemo napraviti značajne pomake u ishrani životinja. Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine. U koncentratima imamo mleveni kukuruz i druge žitarice, a naklijavanjem žitarica još više obogaćujemo hranu. Za naklijavanje semena možemo koristiti i stalaže u sušarama.

 

Proklijale žitarice mogu da se koriste u ishrani svih vrsta životinja, pa i živine.

 

U njima imamo veliki broj lesa. Kada stavimo seme i nakvasimo ga, dobijemo takozvani „zeleni tepih“. Na taj način možemo obogatiti ishranu životinja tokom cele godine, naročito ukoliko su one često zatvorene.

[youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/fsreCZwzWvY“ ratio=“16:9″]

Sagovornik:
dr Ivo Đinović, kompanija „Superior“

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti