Može li se opstati na selu samo od prodaje zimnice?

Na putu u okolini Ljiga, u selu Dučić, spazili smo tablu sa natpisom Sir i kajmak, zimnica, slatko i sokovi. Zaškripeli su prazni stomaci i već smo bili unutra, u malom raju tradicionalnih ukusa i mirisa. A iza sira, kajmaka, slatkog, domaćih džemova, ajvara i ostalih specijaliteta sakrile su se vešte ruke pravog majstora, Jasmine Živanović. 

Jasmina je prvobitno punila oko dvadeset tegli, a sada svake godine uvećava proizvodnju i za stotinu.

Kako počinje voće, tako počinje i sezona kuvanja. Prvo stiže pitoma jagoda i od nje uglavnom pravim džem. Tokom svih ovih godina pravljenja stekla sam znanje o tome šta se traži, šta ide bolje, a šta ne. Posle toga dolazi divlja jagoda, to je jedan od najtraženijih proizvoda i ljudi kažu da je to najlepše slatko. Sada počinje slana zimnica, uglavnom radim ajvar, ali sam počela i slatko-slanu turšiju, izjavila je Jasmina za Agromedia portal. 

Od koga ste naučili da pravite zimnicu?

U našem okruženju uglavnom svaka žena kuva. Kuva i moja majka, i moja svekrva, a kuvale su i moje bake, tako da uglavnom svi tradicionalno kuvaju. Naučila sam nešto od svih pomalo. Najviše se znanja stekne iskustvom i radom, kao i u svakom poslu”, objasnila je Jasmina.

Domaći sok - © Agromedia

Jasmina svoju robu plasira u Banji Vrujci, gde zakupljuje tezgu. Pored toga, i na Fejsbuku, na stranici Jasminina zimnica. 

Ovo je samo sezonska prodaja, od jula do novembra ili decembra. Što se tiče sira i kajmaka, prodaje se i proizvodi cele godine, a ovo ne. Postoji period u godini kada ljudi ne traže zimnicu. Recimo, to se najmanje traži u proleće”, objašnjava Jasmina za Agromedia portal.

Turšija © Agromedia

Može li jedno seosko domaćinstvo da opstane samo od svoje kućne radinosti?

Jako teško, mora se raditi mnogo poslova da bi se zaradilo dovoljno za život, račune i školovanje dece. Za nas nema vremena za odmor, a ne možemo ni ostaviti krave i otići na letovanje. One ne mogu same da se hrane. Takav je život ljudi na seluVolela bih da ima malo više ljudi koji misle i vode računa o mladim ljudima koji ostaju u selu”, kazala je Jasmina.

Koliko god bilo teško, Jasmina će ostati na selu, a svoju mini-proizvodnju unaprediće i zahvaljujući podršci koja joj je stigla putem projekta Unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena u ruralnim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga. Iako voli to što radi, svojim ćerkama neće stajati na putu u želji da odu iz Dučića. 

Sagovornik:

Jasmina Živanović, domaćica

Komentari