Svet poljoprivrede Prodavnica

Mađarska i Srbija sarađuju na zajedničkom projektu, cilj kvalitetnija ishrana dece

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) do sada je realizovao mnoge projekte i naučne radove u oblasti kvalitetne ishrane ljudi. Ovih dana započeo je još jedan ovakav projekat koji je vezan za pravilnu ishranu dece, pod nazivom „POPAJ“. Kako saznajemo, ukupna vrednost projekta iznosi oko 200.000 evra, a projekat je nastao iz prekogranične saradnje Srbije i Mađarske. U projektu učestvuje i Evropska unija, koja dotira oko 170.000 evra, navodi dr Pavle Jovanov iz FINS-a.

„Projekat ima za cilj edukovanje dece u oblasti zdrave ishrane i fizičkog vaspitanja. Predviđeno je obuhvatanje prekograničnih regija, i namenjen je deci uzrasta od 10 do 13 godina“, navodi dr Jovanov.

Cilj je da u kritičnom uzrastu rane adolescencije deca dođu do saznanja šta je pravilna ishrana i kako pravilno trenirati, a dr Jovanov kaže i da je jedan od mogućih ishoda da se tokom projekta odluče za treniranje nekog sporta. Projekat traje 18 meseci i podeljen je po seminarima, dok je za sam kraj predviđen festival „Popaj“ gde će se prezentovati šta su sve mališani iz Mađarske i Srbije naučili tokom trajanja projekta.

Iz FINS-a poručuju da im je jedan od ciljeva da programi ovakvog tipa budu uvršteni u obrazovni sistem i školske programe širom ovih zemalja.

Podsetimo se da Naučni institut za prehrambene tehnologije ima kontinuitet u oblastima istraživanja bezbednosti hrane, ispitivanja prehrambenih proizvoda na dnevnoj bazi, kao i edukovanjem stanovništva u vezi sa ishranom i zdravljem.

 

Sagovornici: 

dr Pavle Jovanov, FINS

dr Nebojša Ilić, direktor FINS

 

Komentari