Koji su koraci od proizvodnje do plasmana punomasnog belog sira?

Na Sajmu sira u Mikser Hausu upoznali smo gospođu Milanku Trtović, poljoprivrednicu iz Nove Varoši. Ona proizvodi punomasne bele sireve po starim tradicionalnim receptima, pa smo je zamolili da nam o svom poslu ispriča nešto više.

Od kakvog mleka se prave sirevi po tradicionalnim receptima, ko može da vam pomogne da osmislite odgovarajuću ambalažu za njih i gde ih kasnije možete prodavati rekla nam je Milanka Trtović, poljoprivrednica iz Nove Varoši:

Ovo je punomasni beli sir u salamuri koji je proizveden na tradicionalan način. On je dobio zaštitu od Zavoda za intelektualnu svojinu u junu mesecu i od njega se sada može napraviti brend.“

Da li je mleko iz vaše proizvodnje ili ga kupujete?

Tradicionalna proizvodnja ne podrazumeva kupovinu mleka. Ovakvi proizvodi prave se od mleka odmah nakon muže. Suština je u tome što ovaj sir ne podleže nikakvim termičkim obradama, već se proizvodi samo tradicionalnom tehnologijom. Odmah nakon muže se podsirava mleko i proizvodi se ovaj sir koji se zove Zlatarski.“
 

Sir - ©Agromedia


Sigurno je odličnog kvaliteta jer ste gotovo sve prodali. Da li je bilo teško osmisliti ambalažu za ovakav proizvod?

Oko ambalaže su nam mnogo pomogli stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, Švajcarska vladina organizacija, organizacija Sedef koja je uradila elaborat i Regionalna razvojna agencija iz Užica. Zaista smo imali veliku podršku i pomoć i ovom prilikom bih se svim ljudima koji su bili uz nas zahvalila.“

Gde prodajete vaše sireve? Da li se mogu naći u svim gradovima?

Ne još. Do sada smo ga samo davali potrošačima i zelenim pijacama. Sada, pošto imamo zaštitu, nadamo se da ćemo se, kada završimo i sa svom potrebnom papirologijom, pojaviti u veletrgovinama i radnjama koje prodaju zdravu hranu i ekološki čiste proizvode. S obzirom na to da ovaj proizvod dolazi iz gotovo netaknute prirode, sa nadmorske visine od 1.600 metara, iz podnožja Zlatara, nadamo se da će dobro proći među kupcima.
 

Sir - ©Agromedia

Ovaj sajam pokazao je i koliko je naš sir tražen i koliko ima zainteresovanih ljudi. Mi smo zaista skoro sve prodali.“

Kada bi se više domaćinstava udružilo, mogli bi da naprave slične proizvode koji će se dobro prodavati.

Naravno da bi ovakvi proizvodi mogli da se prodaju. Na ovom prvom izlaganju kupci su mogli da probaju tradicionalan proizvod i dokazalo se da bi on mogao kao takav da izađe na tržište.“

Sagovornica:
Milanka Trtović, poljoprivrednica iz Nove Varoši

Komentari