Koja sve jela možete spremati za posnu slavu osim ribe?

Koja sve jela možete spremati za posnu slavu osim ribe?

Jesenji i zimski period godine nas asocira na slavlja, druženja, ali i pojačan kalorijski unos, budući da tokom slavske sezone više jedemo i pijemo. Sezona slavlja kreće od jeseni, a u svakom mesecu do januara je bar po jedna slava. Iako je spremanje slave izazov sam po sebi, još je veći izazov spremanje posne slave.

Namirnice koje su dozvoljene u postu su ograničene, a neki čak smatraju i da je posna slava skuplja nego mrsna. Ipak, uz dobar odabir namirnica i istraživanje koja sve to jela možete spremiti, ne mora biti tako skupo. U nastavku teksta saznajte koja se sve to jela spremaju osim ribe za posnu slavu, a pripremili smo vam i neke specijalne recepte za salate i pite koje možete poslužiti kao predjela.

PROČITAJTE I OVO: Vrste riba koje su najčešći izbor za posnu slavu

Šta se za posnu slavu sprema pored ribe?

Riba je glavno jelo koje se služi za posnu slavu, kao što se pečenje služi kao glavno jelo za mrsnu. Ipak, pored ribe se spremaju brojna jela koja obogaćuju slavsku trpezu, dok riba dolazi kao poslednje jelo. Idemo redom, kako se inače hrana služi na slavi.

Posno predjelo

Posno predjelo se razlikuje od mrsnog zato što zahteva malo više kreativnosti i posvećenosti oko spremanja, ali se zaista isplati, kada govorimo o ukusu. Iako nekome može delovati da je izbor za posna predjela mali, to zaista nije slučaj. U najlepša posna predjela spadaju razni rolati, posne slane torte, pite i razne vrste salata.

Mogućnosti su brojne – možete sve to praviti sa ajvarom, sa spanaćem, sa prazilukom, pirinčem, krompirom, šampinjonima, i mnogim još namirnicama koje spadaju u posne, a potrebno je samo da pustite mašti na volju.

Posna sarma

Iako će mnogi reći da je klasična sarma nezamenljiva, nemojte imati predrasude prema posnoj sarmi, zato što ona može jednako ukusna. Baza posne sarme je pirinač, kao što je mleveno meso za klasičnu sarmu, a drugi sastojci koji pojačavaju ukus su crni luk, beli luk, praziluk, šargarepa, peršun, krompir i začini po želji, a najčešće se koriste biber, vegeta, lovorov list, so, i mlevena slatka paprika, kao i so.

Riblja čorba

Riblja čorba je još jedan od specijaliteta i nezaobilaznih jela na posnoj slavskoj trpezi. Pandan beloj čorbi ili supi za mrsnu slavu, riblja čorba je jedno od onih jela koje mnogi jedva čekaju da bude posluženo.

Najbolji ukus možete postići ako je pravite od više različitih vrste rečne ribe, ali ako niste u mogućnosti, najbolje je korisiti šarana, jer on ima najveći procenat masnoće i daće vašoj čorbi božanstven ukus.

Posni pasulj – prebranac

Prebranac se, uz ribu, smatra glavnim jelom na slavi, a mnogima je i omiljeno jelo. Jednostavno se priprema, a može biti izuzetno ukusan ako se pripremi na pravi način. Za najjednostavniju pripremu prebranca potrebni su vam samo pasulj, luk i začini po želji, a ukoliko ste ljubitelj ljutog, možete ubaciti i jednu ljutu papričicu.

Posne salate

Veliki je broj posnih salata koje su veoma ukusne i jednostavne za pripremu, a pritom posne. U nastavku teksta daćemo vam nekoliko ideja koje sve salate možete poslužiti uz jela na posnoj slavi.

Posna salata s makaronama

Za ovu salatu vam je potrebno pakovanje posnih makarona, pakovanje šampinjona, pakovanje kukuruza šećerca, 200g posnog kačkavalja, 600g posnog majoneza i 100g susama.

Posna salata sa tunjevinom

Sve što je potrebnio da nabavite su dve konzerve tunjevine, 100g neslanog pečenog kikirikija, 100g mariniranih šampinjona, 500g posne testenine, 400g posnog majoneza, 5 kiselih krastavčića i so. Ovu salatu možete spremiti i sa pirinčem ako želite bogatiji ukus.

Posna mimoza salata

Jedna od najpoznatijih posnih salata je mimoza. Ova ukusna salata je mnogima omiljeni dodatak jelima koji se savršeno uklapa uz mnoga jela. Pored toga što je preukusna, ova salata je i prilično jednostavna za pripremu, a sve što vam je potrebno jeste 2 kuvana krompira većih dimenzija, 300g posnog majoneza, 3 kuvane šargarepe, iseckani praziluk, 300g kupusa, 1 čen belog luka, i da začinite pripremite so, biber, ulje i sirće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica