Kako se pije RAKIJA OD DUNJE u okolini Mladenovca?

Kako se pije RAKIJA OD DUNJE u okolini Mladenovca?

Dragana Jokića iz sela Vlaška drugi put po redu ove godine peče rakiju od dunje. Ovo mu je prva godina da se oprobao u ovome i po svemu sudeći pečenje dunje će postati tradicija. Prošle godine zasadio je svoj voćnjak i čim dunje izrastu rakije će biti u većim količinama.

Dunja je rakija koju svi rado piju. Pored tradicionalne šljivovice, ništa manje ne izostaje dunja a svedok tome nam je i Dragan, koji kaže da se ova rakija svuda traži.

,,Ova rakija se može prodati svuda, od kafana, restorana, kafića, po selima, manifestacijama. Svi me prvo pitaju da li ima dunje, kada im odgovoram da nema svi pitaju zašto je nema. I zbog toga ja donesem odluku i posadim dunju.“

Boja ove rakije dobija se odležavanjem u burićima ili dodavanjem letvica od duda ili hrasta. Kada se stavi, letvica mora da bude tu 4 do 5 nedelja kako bi dobila zlatnu boju i dobar ukus. Koliko rakije može da se dobije od dunje zavisi isključivo od sorte. Otprilike, od 100 kg dunje najviše se može dobiti 7 litara rakije. Cena ove rakije trenutno iznosi 1.500 dinara po litru.

Dunja nije jedina rakija koje se može probati u domaćinstvu Jokića. Tradicionalno Dragan svake godine peče šljivu i lozu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica