Baka Dušankine vunene čarape nose četiri generacije u kući

Baka Dušankine vunene čarape nose četiri generacije u kući

Pletenje vunenih čarapa između umetnosti i zanata - © Agromedia

U hladnim zimskim danima kada nas ne može zagrejati ni vruća rakija, tu su vunene čarape. One su prepoznatiljiv srpski odevni predmet koji nas podseća na toplotu doma i spretne ruke naših baka. A svaki put kada ih obujemo ne možemo a da se ne zapitamo kako one nastaju. Prenosimo vam tajnu kako to radi baka Dušanka, jedna od retkih čuvara zanata i tradicije iz sela Rožanstvo nadomak Zlatibora.

Baka Dušanka sada ima 80 godina i sa lakoćom plete ne samo vunene čarape već i ostale predmete od vune. Pored vunenih džempera, ona plete i prsuluke, šalove i kape. Kako nam je prenela Gordana Melović, Dušankina snaja, baka uglavnom plete čarape za potrebe ukućana, ali i za posetioce njihovog domaćinstva.

„Svi iz porodice uglavnom nosimo čarape koje baka isplete. Ali nismo jedini. Naši gosti na domaćinstvu su vremenom počeli da naručuju pa smo i mi tako počeli da ih prodajemo“, kaže Gordana.

Domaćinstvo Melović, smešteno je u selu Rožanstvo na obroncima planine Zlatibor i bavi se seoskim turizmom. Na svom domaćinstvu, ova porodica, koju čini 11 članova iz 4 generacije, bavi se poljoprivredom, pre svega na organski način. Pored voćnjaka i povrtnjaka, oni čuvaju i stoku.

Pletenje vunenih čarapa između umetnosti i zanata - © Agromedia

Osim uživanja u čistom vazduhu i specijalitetima srpske tradicionalne kuhinje, posetioci se mogu upoznati sa veštinom pletenja vunenih čarapa koji su zaštitni znak ovog domaćinstva.

„Baka plete vunene čarape od svoje 13 godine, a zanat joj je prenela njena mama. I mogu vam reći da taj proces uopšte nije lak. Recimo potrebno je znati kako se prelazi s jednog kraja na drugi, pa kako se plete peta na čarapi“, kaže nam Gordana Melović.

U proleće kada se ošišaju ovce, vuna se opere, a zatim oprede i onda baka plete. Za vunene čarape karakteristični su različiti motivi. A baka Dušanka plete popularne motive u zavisnosti od toga šta se traži. Uglavnom su to poznate narodne šare.

Pletenje vunenih čarapa između umetnosti i zanata - © Agromedia


Još jedan proces kod pletenja čarapa je bojenje vune, za koji se koriste uglavnom prirodne boje. Skuplja se list dunje za zelenu boju. Ukoliko se koristi braon boja, onda se skuplja orahovina. Treća boja je od neke trave koja raste u okolini njihovog domaćinstva, a koju najbolje zna da prepozna baka.

Kako je ovo zanat koji se prenosi s kolena na koleno, baku bi nasledila snaja Gordana, koja nam je sa dozom straha rekla da se još uvek nije detaljno posvetila tome, ali da će u nekom trenutku ovih pet igala preći u njene ruke.

Savet bake Dušanke svakom ko bude želeo da se oproba u ovom zanatu je da uzme igale u ruke i da krene da plete.


 

Sagovornica: Gordana Melović, domaćinstvo Melović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica