Jedemo ih SVAKOG DANA, a oni mogu biti veoma OTROVNI

Jedemo ih SVAKOG DANA, a oni mogu biti veoma OTROVNI

Jedemo ih svakodnevno, a oni su potencijalno otrovni - ©Agromedia

Verovali ili ne, određene vrste povrća koje čine osnov zdrave ishrane, ukoliko se konzumiraju u preteranim količinama, mogu da izazovu trovanje i donesu ozbiljne zdravstvene probleme. Evo o kom povrću je reč.

Spanać, šarenolisna blitva, lišće cvekle

Povrće sa tamno zelenim lišćem prava je prehrambena bomba, sa velikim sadržajem esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamine A i C, gvožđe i folate. Ali, spanać, šarenolisna blitva i lišće cvekle bogati su i oksalnom kiselinom. Ovo jedinjenje daje svoj potpis u vidu blago gorkog ukusa. Ukoliko se previše konzumiraju mogu da se jave uznemirujući siptomi, kao što su bolovi u stomaku, nizak krvi pritisak, drhtanje, povraćanje i slabiji puls.

Paradajz

Nemojte da brinete: plod paradajza je siguran za konzumaciju, ali lišće nije. Ono je, zapravo, tema mnogih rasprava, u kojima jedni tvrde da je lišće paradajza jestivo, dok drugi tvrde da nije.

Jedemo ih svakodnevno, a oni su potencijalno otrovni - © Pixabay

Listovi paradajza sadrže alkaloidni toksin, nazvan tomatin. Iako studije nisu pokazale direktno toksično delovanje na ljude, previše ove supstance može da dovede do problema sa varenjem.

Takođe, preporuka je da se delovi paradajza drže dalje od kućnih ljubimaca, jer tomatin ima mnogo jači uticaj na pse nego na ljude i može da dovede do mnogo opasnih nuspojava sistema za varenje.

Rabarbara

Rabarbara ima lekovita svojstva, ali i toksična. U njenom sastavu se nalaze velike količine minerala, vitamina, kao i raznih hranjivih i lekovitih jedinjenja koje je čine idealnom za održavanje ljudskog zdravlja. Međutim, lišće sadrži, već pomenutu, oksalnu kiselinu. Konzumacija velikih količina lišća rabarbare može da izazove peckanje u ustima i grlu i da dovede do mučnine.

Krompir

Ukoliko naiđete na krompir koji je prebojen zelenom bojom i počeo je da klija – bacite ga. Ovakav krompir sadrži solanin, prirodni pesticid koji je toksičan za ljude kada se konzumira u većim količinama. Previše ovog jedinjenja može da izazove stomačne bolove, mučninu, dijareju. Srećom, gotovo je nemoguće da odrasla osoba pojede dovoljno zelenog krompira da bi se razbolela. Osoba od 100 kilograma morala bi da pojede kilogram potpuno zelenog krompira da bi se simptomi trovanja pojavili.


Crveni pasulj

Crveni pasulj je veoma zdravo povrće, ali sadrži i toksin skraćenog naziva PHA. Kako bi ga uklonili, neophodno je da se  pasulj kuva u ključaloj vodi najmanje 10 minuta. Ne preporučuje se da ga kuvate na blagoj vatri, već isključivo u ključaloj vodi. Naime, kuvanje ovog pasulja na temperaturama nižim od vrenja povećava njegovu otrovnost. Ukoliko toksin nije uklonjen može da se pojavi jaka mučnina.

Izvor: Fix

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica