Istraživanja: Srbija nikada nije bila konkurentna u proizvodnji svinjskog mesa

Istraživanja: Srbija nikada nije bila konkurentna u proizvodnji svinjskog mesa

Srbija nikad u novijoj istoriji nije bila konkurentna u proizvodnji svinjskog mesa na evropskom i svetskom tržištu, pa je nerelano da to bude sada, navodi se u studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV u podršku projekta GIZ.

 

Kako se navodi u studiji osnovni ograničavajuči faktori jesu: nedostatak najkvalitetnije genetike po pristupačnim cenama, visoka cena sojine sačme u poređenju sa konkurencijom, nizak nivo higijene i zdravtsvene zaštite u većini uzgojnih objekata, velike oscilacije u ceni izazvane zatvorenošću tržišta, mali broj otkupljivača što umanjuje pregovaračku moć proizvođača i na taj način smanjuju profit koji bi mogao da ide u invetsicije. Naravno da to ne znači da pojedini proizvoači u Srbiji nisu ili ne mogu biti konkurentni na svetkom tržištu. Međutim, zbog u nemogućnosti izvoza u EU oni nemaju korist od toga.

Srbija može da bude u izvoznik svinjskog mesa u EU u određenim periodima i na određenim tržištima. Prosečno je u poslednjih 10 godina cena svinjskih polutki u EU bila za šest odsto niža nego u Srbiji. Ipak, od ukupno 120 meseci, Srbija je cenovno bila konkurentna 52 meseca i sa sličnom cenom u toku 11 meseci. Tržište svinjskim mesom u EU nije uniformno kada je o ceni reč.

Svinjsko meso - © Pixabay

Razlika između južnih zemalja, kao što su Grčka, Kipar, Bugarska i severnih zemalja, ponekad iznosi i 20 odsto u korist ovih drugih. Dakle, Srbija može da bude konkurentna na evropskom tržištu naravno ako bi iskoristila svoje konkurentske prednosti. To je pre svega blizina južnih EU zemalja, kao i sve manju zainteresovanost EU zemalja za ovu proizvodnju iz ekoloških razloga. Sa druge strane Srbija ne može da bude konkurentna na Ruskom tržištu, navodi se u studiji konsultantske kuće Seedev.

Rusija je da bila veliki uvoznik svinjskog mesa. Poslednjih godina posle uvođenja sankcija uvoz se značajano smanjuje na račun povećanja domaće proizvodnje i smanjenja potrošnje. Tako se stepen samodovoljnosti Rusije u svinjskom mesu približava 80 odsto, a Rusija je ek na 36-om mestu najvećih svetskih uvoznika svinjskog mesa. Uvoz je 2016. godine smanjen za 33 procenata u odnosu 2014. godinu.

I pored zatvorenosti prema konkurentnom EU mesu, na ruskom tržištu su prisutni veliki proizvođači sa nižim cenama od srpskih. To što je Srbija bliža nego najveći izvoznici ne čini veliku prednost, jer ne postoji adekvatna logistika za izvoz većih količina.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica