Istraživali smo: da li će slabiji rod voća uticati na cenu i kvalitet rakije!

Istraživali smo: da li će slabiji rod voća uticati na cenu i kvalitet rakije!

Da li su česte padavine tokom vegetacije uticale na ovogodišnji rod voća? Da li ga je bilo dovoljno za pravljenje kvalitetne rakije? Da li će zbog nešto slabijeg roda voća poskupeti rakija? O ovim, ali i o mnogim drugim pitanjima razgovarali smo sa dr Ivanom Uroševićem, predsednikom Grupacije proizvođača rakije PKB.

Voće u Srbiji je ove godine bilo izuzetnog kvaliteta. Međutim, došlo je do manjeg roda, a potom i više cene kod određenih vrsta, kao što su kajsija, šljiva i viljamovka. Ipak, proizvođači koji su već preradili voće, ovaj problem će nadomestiti dobijanjem kvalitetnog roda. Kakav je kvalitet rakije i pored ovih problema, rekao nam je dr Ivan Urošević, predsednik proizvođača rakije PKB u našoj zemlji.

Rakija od šljive @agromedia

Ivane, kako biste ocenili ovu godinu kada je reč o kvalitetu rakije? Da li je voće imalo dovoljno šećera?

Ove godine berba voća poranila je dve do tri nedelje. To je napravilo veliki problem, posebno kada je reč o voćnim vrstama koje se smenjuju, a to su kajsija, viljamovka i šljiva. Bilo je malo prostora u preradi, jer su jedna za drugom pristizale.”

Dakle, godina je vrlo specifična, ali kvalitet nije izostao. Dunja je trenutno u preradi, a prvi destilati koji se sada pojavljuju vrlo su dobrog karaktera, jako aromatični, tako da očekujem da će biti pozitivan ishod sezone.

Dunja @agromedia.rs 


Da li to znači da zbog manjeg roda i veće cene sirovog voća možemo da očekujemo i poskupljenje rakije?

Gledajući tako, mogli bismo da kažemo to. Međutim, proizvođači bi uvek trebalo da rade kalkulaciju na osnovu neke prosečene cene. Ukoliko tako posmatramo, manji rod ne bi trebalo drastično da se odrazi na cenu rakije, s obzirom na to da je prethodnih godina sirovina bila jeftinija nego ove godine.”


Sve je više manjih porodičnih kvalitetnih destilerija. Veće destilerije godišnje proizvedu i do 10 hiljada litara kvalitetnih voćnih rakija. Dakle, na tržištu je više kvalitetnijih, lepo upakovanih rakija“.
 

Suštinski se menja ‘rakijska scena’. Potrošači na sve brojnijim manifestacijama i sajmovima imaju priliku da probaju različite varijacije rakije, pa zato mogu i da prepoznaju dobar kvalitet.Da li je istina da se više nego ikada pojavljuju mini destilerije koje se prilikom proizvodnje rakije odlučuju za kvalitetniji pristup i savremene tehnologije?

Jeste. Od januara je na snazi novi Zakon o jakim alkoholnim pićima i već se vide njegove pozitivne strane, jer je sve veći broj registrovanih proizvođača. Razlog za to je što su birokratski uslovi svedeni na minimum. Potrošači polako prepoznaju registrovane proizvođače, koji izlaze sa svojom etiketom na tržište i grade svoj imidž i brend. “
 


Kazan @agromedia.rs

Zadovoljan sam dosadašnjim ishodima. Naravno, trebalo bi da se što više struke i znanja unese u ovu vrstu proizvodnje, jer samo tako možemo da imamo standardizaciju proizvoda i visok kvalitet onoga što radimo“, zaključio je dr Ivan Urošević.

Saradnik:
Dr Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije PKB

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica