Instant palenta „Mitrosrem“ osvaja strana tržišta

Instant palenta „Mitrosrem“ osvaja strana tržišta

Kompanija „Mitrosrem“  ima potencijala, da sa svojim proizvodom instant palenta, osvoji tržišta zapadnih zemalja. Ovaj proizvod je jedinstven, ne samo na našem tržištu već i na prostoru zapadnog Balkana.

Palenta - © Pixabay

U pogonima kompanije godišnje se proizvede oko 60 tona palente, tehnolog iz fabrike Mitrosrema, Gordana Slavić kaže da postoje mogućnosti da se na inostrano tržište izveze čak 500 tona istant palente.

„Uglavnom smo sada orjentisani na domaće kupce i nešto manje količine prodamo i u zemljama bivših jugoslovenskih republika, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, rekla je Gordana.

Osim instant palente Mitrosrem“ proizvodi i kukuruzne pahuljice, običan griz, brašno, kornifleks i griz koji se pored hmelja koristi u proizvodnji piva.

„Obim proizvodnje zavisi od godine do godine, ali preduzeće ne radi punim kapacitetom, premda bi gledajući mogućnosti mogli da prerađujemo tri do četiri puta više kukuruza u namirinice za ljudsku ishranu. Lane smo proizveli oko 80 tona kornifleksa a pre desetak godina na tržištu smo imali i 300 tona“, kazala je tehnolog  Gordana Slavić, predstvajući preduzeće na Danu dobavljača.

Kukuruz - © Pixabay

Za ovu kompaniju je navažnije da se održao kvalitet proizvoda i što je posle grejs perioda od godinu dana od ove godine počeo da se primenjuje unapred pripremljen plan reorganizacije preduzeća, koji bi trebao da se sprovodi u narednih nekoliko godina, rekao je direktor Nenad Bulić.

Jedan od glavnih izazova ove kompanije biće rusko tržište. „Imamo dobar, unapred pripremljen plan reorganizacije koji se pokazao kao ostvarljiv pa posle više godina možemo da kažemo da nam treba veliko tržište, a to je upravo rusko“, rekao je Bulić.

Preduzeće je počelo da privređuje 1974. godine za veliko tržište tadašnje SFRJ, pa tako ima 4.500 hektara zemlje i ima zaokružen ciklus proizvodnje, seje ratarske kulture, prerađuje kukuruz za ljudsku ishranu, ima farmu svinja (19.000 u proizvodnom ciklusu) i mini klanicu.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.