Inovacija i tradicija na 8. Festivalu sireva Balkana

Inovacija i tradicija na 8. Festivalu sireva Balkana

Drugi vikend oktobra protekao je sa mirisima i ukusima mnogima omiljenog delikatesa – sira. Bilo ih je raznih boja i iz raznih zemalja, a svaki je imao svoju priču na koju vredi osvrnuti se. Evo utisaka sa 8. Balkan Cheese Festivala!

Festival sira @AGROmedia

 

Domaći sirevi, ali i strani delikatesi

Domaće je najbolje, ali za one koji hoće da ukusom izađu iz granica naše zemlje tu je bila i ponuda tradicionalnih sireva iz susedstva, pa su se tako mogli probati proizvodi iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Posebno interesovanje izazvao je štand Mlekarske škole iz Pirota, gde se na licu mesta predstavljao način spravljanja sira čiju tradiciju čuvaju u ovoj poznatoj školi.

Niste morali da putujete u Francusku, jer je sirove po recepturama iz ove zemlje ponudio i domaći proizvođač, a da li su „pogodili“  ukus govorila je i zainteresovana grupa sirarskih znalaca koja je tražila i „komad više“.

Veoma neobičan, a kvalitetan – Kozji sir sa hrastovom korom

Strani i domaći sirevi @AGROmedia

 


Događaj u čast sira ne bi bio kompletan bez gostiju iz Holandije, koja je poznata kao najveći izvođač ove namirnice u svetu. Na štandu holandske ambasade mogle su da se probaju najpoznatije vrste sireva iz ove zemlje, a u svom predavanju podelili su i po koju tajnu proizvodnje po kojoj su poznati.

Degustacija i za sladokusce

Sir se jede u kombinaciji sa slanim namirnicama – to više nije pravilo! Na ovom festivalu odvažili smo se da probamo i sir sa brusnicom i kokosom! Ovo remek-delo spravlja sirarka poznata po svojim raznim slatkim kombinacijama, pa tako je u ponudi imala i sir sa šljivama, čokoladom, pa čak i Plazma keksom!

Srpski sirevi na švajcarski način: „Mleko je maštovita materija”


Nagrade za najbolje i najkreativnije proizvođače

Kao i svake godine, i ovog puta dodeljene su nagrade u 3 kategorije: za najbolji sir, za najbolju inovaciju i za najlepši tanjir. Titulu „Najboljeg sira“ poneo je predstavnik iz Bosne i Hercegovine.

Tražili su se i tradicionalni sirevi @AGROmedia


 

Pored proizvođača sireva, na ovoj manifestaciji mogli su se naći i proizvođači vina, ljutih soseva, grickalica i sladoleda od sira. Ko je propustio neka uzme parče nekog sira za utehu, a mi jedva čekamo sledeći festival. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica