I kad svi odmaraju on prodaje sir – Najveća potražnja je tokom leta

I kad svi odmaraju on prodaje sir – Najveća potražnja je tokom leta

Na pijaci u Herceg Novom već 25 godina najrazličitije sireve prodaje Mirko Marković, poreklom iz sela Samaila. U Crnu Goru je došao jer mu je supruga iz Nikšića, pa iz okoline ovog grada doprema najveći deo sireva. Najviše je kozjih mladih, a ima i zrelih, s dodacima voća, lekovitih trava i slično. Prave ih vredni domaćini po specifičnoj tehnologiji koja se neguje u njihovim domaćinstvima. 

Sir - © Agromedia

Na mojoj tezgi imam sireve od kozjeg, kravljeg i mešanog mleka. Zatim s dodacima poput bosiljka, paprike, belog luka, brusnice, ruzmarina, maslina. Imamo i dimljeni sir, sir u ulju, lisnati i druge“, objašnjava Marković koji se trudi da bogatom ponudom na svojoj tezgi zadovolji ukuse i najprobirljivijih kupaca.

Proizvodi su, kaže ovaj trgovac, izuzetnog ukusa i kvaliteta, i to pre svega zahvaljujući odličnom mleku koje je sirovina za njihovu proizvodnju. Mleko se dobija od životinja koje najviše borave na paši i hrane se na nezagađenim terenima prepunim lekovitih trava.

Veoma neobičan, a kvalitetan – Kozji sir sa hrastovom korom

Tehnologija je takođe starinska, što znači da se sama prerada odvija polako i u prirodnim uslovima. Tako, na primer, sir u ulju pre iznošenja na pijacu mora da odleži barem dva meseca, sir iz mešine zri najmanje tri meseca i slično. Važno je, kako naglašava, i da se vodi računa o tome na koji način se sirevi jedu. Zbog toga savetuje kupce uz koje vino i jela da ih konzumiraju da bi aroma bila najintenzivnija.

Sir - © Agromedia

Najveća potražnja vlada za mladim neslanim i lisnatim sirevima. Posebno je popularan kolačinski lisnati sir koji ima tanke slojeve poput listova u svesci. Ovaj sir je neslan i mora da se potroši u roku od četiri-pet dana, jer se posle toga menja i ukus se kvari. Pravi sladokusci ipak najviše traže zrele i sireve u ulju“, objašnjava naš sagovornik.

Marković priča da sireve kupuju ljudi koji ovde žive, ali ipak najveći promet je tokom leta, kada je sezona godišnjih odmora. Tada su nabolji kupci turisti iz Rusije. Zarada, kako kaže, nije velika, ali je dovoljna za skroman život.


Da li kozji sirevi imaju svoje kupce u Srbiji

Ne pušim, ne pijem, pa supruga koja je glavni ekonom u kući uspe i ponešto da uštedi. To je, naravno, moguće samo tokom leta, dok zimi uglavnom poslujemo sa smanjenim obimom i moramo više da štedimo, ali i da trošimo ono što smo zaradili tokom leta“, završava priču Mirko Marković.

Cene sireva se kreću od 5 do 20 evra. Najjeftiniji su mladi sirevi, čija cena obično iznosi pet, šest ili sedam evra za kilogram. Mladi kolačinski lisnati sir je sedam evra, kozji sirevi su skuplji, pa je cena mladog oko 10 evra za kilogram, sir u kriški je takđe 10, dok su suvi sirevi sa začinima 15-18 evra.


Autor: A. Milić

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica