Da li je mleko sa manjim sadržajem masti razređeno?

Da li je mleko sa manjim sadržajem masti razređeno?

Mlečna mast je jedan od glavnih sastojaka mleka, a procenat masti u mleku najviše utiče na cenu mleka. Od ukupne energetske vrednosti mleka, na mlečnu mast odlazi čak 54% . No, mnogi se pitaju da li je mleko sa manjim sadržajem masti razređeno. Odgovor je ne, a više o tome saznajte u nastavku teksta.

o mlecnoj masti

Šta znamo o mlečnoj masti?

Mlečna mast je, kao što je navedeno, jedna od osnovnih komponenti sastava sirovog mleka čiji sadržaj varira u zavisnosti od vrste i rase životinja, godišnjeg doba, ishrane i dr. Mast u mleku se nalazi u formi masnih globula, a prosečan sadržaj masti sirovog kravljeg mleka je oko 3,8– 4,2%. Ipak, brojni proizvoda od mleka se odlikuju sa smanjenim sadržajem masti u odnosu na njen sadržaj u sirovom mleku. Prirodno izdvajanje masti u mleku se odvija usled razlike u gustini masnih globula, koje isplivavaju na površini (manje gustine) i ostatka mleka. Izdvojena mast na površini mleka se može lako odstraniti, a ostali deo svakako sadrži manji sadržaj masti.

U industrijskim uslovima za izdvajanje mlčne masti tzv. obiranje mleka) koristi se postupak separacije koji se sprovodi u separatorima. U ovim uređajima na osnovu razlike u gustini a primenom centrifugalne sile dolazi do izdvajanja određenog sadržaja masti. S tim u vezi, možemo reći da mleko sa smanjenim sadržajem svakako nije razređeno već je iz njega samo odstranjen i podešen željeni sadržaj masti.

mlecna mast 2

Uticaj mlečnih masti na telo

Istraživanja pokazuju da masti u mlečnim namirnicama ne povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i mogu zapravo biti od koristi za zdravlje, jer su masti u mlečnoj hrani veoma složene. Naučnici su došli do otkrića da mlečne masti nisu štetne za zdravlje srca kao što se nekada mislilo, već da organizam može imati i koristi.

Smatra se da je konzumacija mleka i mlečnih proizvoda – bez obzira na nivo masti – povezana sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od kardio-vaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Dakle, unos zasićenih masti nije sinonim za srčane bolesti. Većina zasićenih masti u mleku nema uticaja na cirkulišući holesterol i nema negativnih implikacija po ljudsko zdravlje.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica