13. Sajam Etno hrane i pića u Beogradu

13. Sajam Etno hrane i pića u Beogradu

Nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja i najčešće ručno pravljeni od organskih sirovina – privukli su brojne posetioce na etno sajam hrane i pića u hali 3 beogradskog sajma. 

 

„Mi se bavimo proizvodima od mesa, pravljenih na stari i tradicionalan način. Prepoznatljivi smo po sremskom kulenu i sremskoj lukanici, kobasici sa bademima. Koncept i ideja našeg poslovanja i onog kako mi to radimo je da hranu kada je apsolutno zrela i spremna za upotrebu ne zamrzavamo, niti vakumiramo, već je čuvamo ispod pšenice. Ovaj kulen je izvađen ispod žita“, objasnio je Milan Kosanović iz Martinaca kod Sremske Mitrovice. 

 

Sremski kulen © Agromedia

 

„Mi smo danas ponudili domaću slanu i slatku zimnicu, džemove, sokove, slatka, ajvare, masline, šampinjone, cveklu… Članovi smo udruženja leskovački ajvar, koje je zaštitilo svoj proizvod geografskim poreklom“, rekao je Milan Petković iz okoline Leskovca. 

Dragiša Simić, predsednik Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja bio je domaćin etno dvorišta na sajmu.

„Udruženje koje ja predstavljam postoji više od 3 decenije, prisutni smo na svakom sajmu, u ovom etno dvorištu su predmeti koji su vekovima korišćeni u starim srpskim domaćinstvima, tako da se na zaborave, da deca iz grada nauče kako izgleda život na selu, ako zaboravimo svoje običaje i korene onda i ne postojimo kao narod“, kaže on.


 

Kozji sir © Agromedia

 


Sreli smo i profesora poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Mihajla Ostojića.

„Mislim da je ovo deseti put da sam ovde, nisam siguran, ali svake godine sam tu, bavim se i proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda. Dolazim kao posetilac ili kao učesnik u smislu da nešto prezentujem. Danas mi se najviše dopao štand šipova, reč je o specifičnoj proizvodnji mlečnih proizvoda sa specifičnog regiona“, rekao je Mihajlo Ostojić.


Za mnoge građane ova manifestacija predstavlja praznik tradicionalnih ukusa i mirisa koji ne propuštaju deceniju unazad.

 

Rakija na etno sajmu hrane i pića © Agromedia 

 

„Uzeli smo čvarke, slaninu, mnogo toga ovde ima, ovo mi je jedan od omiljenih sajmova“, zaključio je jedan od posetioca.

„Ako sam u zemlji obavezno posećujem ovaj sajam. Ovde viđate kreativne i hrabre ljude, ljude koji imaju ideje i veruju u sebe, ljude koji su se drznuli i uzeli život u svoje ruke, nema onoga jao ne radim u državnoj firmi. A toliko ljudi ima zemlju i fenomenalne mogućnosti u Srbiji… Ove godine su me iznenadile sušene jagode, sušene višnje i čokoladirana trešnja, rekla je Snežana Jandrlić Momčilović, koju smo zatekli u obilasku štandova.

Pokrovitelji 13. Sajma etno hrane i pića su Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd, a pomoć u organizaciji manifestacije pružili su i Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Sagovornici:

Milan Kosanović, Martinci, selo kod Sremske Mitrovice

Milan Petković, Leskovački domaći ajvar

Dragan Sretenović, Aronik

Dragiša Simić, predsednik Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja

Mihajlo Ostojić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu

Snežana Jandrlić Momčilović

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica