Zeolit – čini čuda u plasteniku!

Zeolit – čini čuda u plasteniku!

Prošle nedelje smo u Jagodini posetili jednog od najvećih i najmodernijih profesionalnih povrtara u tom delu Srbije. On u svojoj plasteničkoj proizvodnji koristi zeolit tokom cele godine, pa smo želeli da se uverimo kakve rezultate postiže uz pomoć ovog prirodnog minerala.

Dragan Agatonović iz Jagodine već godinama važi za jednog od najvećih i najboljih povrtara u svom kraju. On u velikim, profesionalnim plastenicima na više od 2 hektara trenutno gaji paradajz, krastavac, papriku i zelenu salatu. Tokom godine naš domaćin gaji povrće i na otvorenom polju, ali i nekoliko ratarskih kultura na oko 50 hektara zemlje.

Zeolit – snaga prirode i u vašem voćnjaku!

Zelenu salatu smo rasadili pre dvadeset dana. Rasad je proizveden u kontejnerima, supstrat smo koristili jedinicu i dodavali smo zeolit, i to na 100 kontejnera sa 104 rupe oko 60 kilograma zeolita. To se izmeša sa supstratom i dodaje se prilikom sadnje u kontejnere. Pre rasađivanja salate bacimo još oko 200 kilograma zeolita po hektaru. U ovom plasteniku smo konkretno bacili oko 100 do 120 kilograma pre pripreme zemlje“, ističe naš domaćin.
 

Zelena salata u plasteniku - ©Agromedia 

Agatonović na svom imanju zeolit koristi već 5 godina. Počeo je sa malim količinama u jednom plasteniku, a od kada se uverio u pozitivne efekte ovih prirodnih minerala, koristi ih redovno u svim kulturama.

Evo šta se događa kada primenjujete ZEOLIT u stočnoj ishrani!

Zeolit se pokazao mnogo dobro i to u raznim okolnostima. On definitivno ima neke elemente koji su potrebni biljci, naročito u plasteničkoj proizvodnji, gde se iste kulture koriste više puta u toku godine. Inače, ja sitan zeolit koristim i za prskanje, pa čak i u pšenici. Za nju konkretno dodajem 10 kilograma zeolita jednom buretu od 440 litara vode“, ističe Dragan.
 

Rasad u plasteniku - ©Agromedia 


Zeolit, kaže Agatonović, na mnogo načina pomaže kulturama i tako olakšava i unapređuje proizvodnju na njegovom imanju.

List biljke bude gladak, svetliji i lepši. Biljke uvek izgledaju svežije“, navodi Dragan.
 

Paradajz u plasteniku - ©Agromedia 


Agatonović kaže da je, ukoliko želite da se poljoprivredom bavite profesionalno, lep i zdrav izgled finalnog proizvoda veoma važan, naročito u povrtarstvu. Zato ćemo za našu sledeću emisiju sa ovog lepog i savremenog imanja pripremiti još jednu priču, u kojoj ćemo vam još detaljnije pokazati kako se i koliko vredno radi na dobijanju povrća koje će svaki kupac vrlo rado poželeti da kupi.  

Sagovornik:
Dragan Agatonović, povrtar iz Jagodine


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica