Zašto za Amandu kažu da je paprika budućnosti

Zašto za Amandu kažu da je paprika budućnosti

Jedan od najvećih povrtara koji su svoju proizvodnju razvili na plodnom tlu Velike Morave jeste Joviša Todorović iz Starog Sela kod Velike Plane. On je u svom kraju najpoznatiji po profesionalnoj i modernoj proizvodnji paprike, jer ovu kulturu gaji na više od 15 hektara. Značajan deo te površine zauzima sorta Amanda.  

Najveći deo imanja našeg domaćina, Joviše Todorovića iz Starog Sela, zauzimaju paprike koje gaji za kompaniju „Superior“. Zato se on ubraja u najvažnije proizvođače semena brojnih sorti. Jedna od Jovišinih omiljenih paprika na njegovim njivama jeste Amanda.

PAPRIKA – SADA saznajte sve o ovom zdravom povrću!

To je univerzalna paprika koja se koristi za svežu potrošnju. Odlična je za pečenje, punjenje, prženje, ali i za konzerviranje. Mnoge domaćice je koriste za pravljenje zimnice. Inače, Amanda je polubabura“, objašnjava Todorović.
 

Paprika Amanda - ©Agromedia 

Da li zbog svog sočnog i slatkog mesa, ili izuzetno visokog potencijala za prinos, Amanda je u poslednjih nekoliko godina sve popularnija paprika, i to ne samo u Srbiji, već i u zemljama u okruženju. Uz nju je, kaže naš domaćin, zadovoljstvo obostrano – kupci dobijaju ukusnu i praktičnu papriku, a proizvođači isplativ i tražen proizvod.

Paprika i kako je gajiti – OSNOVNI SAVETI ZA POČETNIKE!

Razlog za popularnost belih paprika je njihova univerzalnost. Na našem tržištu uglavnom se za svežu potrošnju traže bele paprike, koje inače prve i izlaze na tržište. Tamnije paprike najčešće se izbegavaju, ili se kasnije koriste za preradu“, dodaje on.
 

Paprika Amanda - ©Agromedia 


Zamolili smo našeg domaćina da izabere jednu potpuno prosečnu biljku na svom imanju, pokaže nam koliko ona ima plodova i izračuna da li oni mogu biti isplativi.

Evo šta nam govori boja paprike – OVO JE KORISNO ZNATI!

Biljka koja je čak i ispod prosečne sasvim je dovoljno rodila za dobru isplativost. Ukoliko ima, recimo, 7 plodova koji su prosečno teški od 100 do 150 grama, to znači da ukupno takva biljka rodi oko 800 do 900 grama paprike. Ukoliko se sadi 80.000 biljaka po hektaru, to je barem 64 tone roda. Takav prinos može sasvim da opravda rentabilnost proizvodnje i ostvari profit“, rekao je naš domaćin.
 


Uz Amandu je, kaže naš domaćin, zadovoljstvo obostrano – kupci dobijaju ukusnu i praktičnu papriku, a proizvođači isplativ i tražen proizvod.


Svoj posao Joviša shvata ozbiljno i trudi se da podjednaku pažnju posveti svakoj biljci. Od kvaliteta njegovih plodova zavisiće proizvodnja mnogobrojnih povrtara, jer na kraju sezone, kada meso paprike preda firmama koje se bave pasterizacijom povrća, seme Amande preuzima „Superior“. Ono se zatim obrađuje, pakuje i priprema za prodaju.

Naravno da je dobro, zdravo, bezvirusno seme jedna od najvažnijih karika za uspešnu proizvodnju paprike. Najbolje je kupiti selektovano seme od renomiranih firmi, koje će obezbediti dobar rod i manje probleme sa bolestima, virusima i bakterijama, koje su sve prisutniji nepoželjni gosti na našim njivama“, ističe povrtar.
 

Paprika Amanda - ©Agromedia 

Zbog svih navedenih osobina za Amandu mnogi stručnjaci i iskusni povrtari kažu da je sorta budućnosti. Ona se, dakle, može gajiti za ranu proizvodnju i svežu potrošnju, ali i koristiti za preradu i pravljenje zimnice.

Odlične prinose daje na otvorenom polju, a vrhunske u plastenicima. Za koji god vid proizvodnje da se odlučite, plodovi će uvek biti podjednako ukusni i kvalitetni. Zato razloga da isprobate ovu papriku na vašem imanju ima zaista mnogo. Razmislite barem o nekima od njih već danas.

Sagovornik:
Joviša Todorović, povrtar iz Starog Sela

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica