Zašto tikvica cveta, ali ne proizvodi plod?

Zašto tikvica cveta, ali ne proizvodi plod?

Da li ste se nekada zapitali kako to da su tikvice u vašoj bašti pune cvetova, ali nemaju plodova. Problem nije u štetočinama ili bolestima, već u pčelama i pticama, tačnije nedostatku istih. Saznajte kako da aktivno učestvujete u procesu oprašivanja vaših tikvica i to ručno, uz vrlo malo napora.

Kao i u slučaju krastavaca, kod kojeg se pojedini cvetovi pretvore u plod dok veći deo njih otpadne ili u slučaju kukuruza, gde se događa da na vrhu klipa nedostaje poneki red zrna, kod tikvice, ukoliko nema plodova, problem je u oprašivanju, odnosno u njegovom izostanku.

I dok termin plod, najčešće poistovećujemo sa mesnatim i sočnim produktima biljaka poput jabuke, pomorandže, limuna ili banane, posmatrajući stvari sa naučne tačke gledišta, plod je struktura u okviru biljke koja služi da raseje seme, uključujući tu i tikvice, krastavce, pasulj, grašak, papriku, plavi patlidžan i paradajz.

Nabrojano povrće spada u samooprašujuće kulture, što znači da se kod njih reproduktivni proces odvija tako što se polen prenosi sa prašnika, kao muškog dela, do tučka, odnosno ženskog dela istog cveta, ili pak drugog cveta biljke iste vrste. Samooprašujuće biljke, stoga, ne zavise od polena drugih biljaka kako bi proizvele plod ili stvorile seme za dalju reprodukciju zbog čega se još nazivaju i samooplodne biljke.

Neke od njih, poput paradajza, rastu sa muškim i ženskim delovima u okviru istog cveta, poznatijim kao „perfektni” odnosno kompletni cvetovi. Paradajz se jednostavno oprašuje vetrom, ako raste na otvorenom, ili uz pomoć ventilatora u plasteniku, odnosno, dovoljno je i blago zatresti stabljiku paradajza koji raste u zaštićenom prostoru kako bi se pomoglo polenu da se rasprši.

 

Tikvica je samooprašujuća biljka, ali koja ima odvojene muške i ženske cvetove. Zahvaljujući „nekompletnoj” prirodi svojih cvetova, tikvica ne može da proizvede plod bez pomoći pčela, leptira, kolibrija ili dugih polinatora koji prenose polen i time stimulišu razvoj ploda.


Drugim rečima, za oplodnju je neophodan fizički kontakt muškog i ženskog dela cveta. Uspešna oplodnja zavisi i od drugih faktora poput temperature vazduha, sunčeve svetlosti, hormona i zrelosti same biljke. Visoke dnevne temperature mogu uticati na kvalitet polena do te mere, da ga čak mogu učiniti  sterilnim. Obilne kiše ili preterano navodnjavanje, sa druge strane, mogu redukovati količinu raspoloživog polena.

Kako tikvice proizvode plod

U varijetetima tikvica koji imaju mogućnost dalje reprodukcije, muški cvetovi se pojavljuju prvi, rastući u velikom broju na krajevima stabljike. Sa druge strane, kod hibridnih vrsta tikvica, situacija je obrnuta, te su obično ženski cvetovi ti koji se prvi pojavljuju.

Muškim cvetovima više odgovaraju dugi dani i tople noći, dok kraći dani i hladnije noći više pogoduju ženskim cvetovima.


Stoga je uobičajeno da na početku sezone rasta tikvica ima više muških cvetova, otprilike podjednak broj na sredini sezone, a kako se vegetacija bliži kraju tako se postepeno i broj ženskih cvetova uvećava u odnosu na muške.


 

Ženski cvetovi se prepoznaju tako što se pojavljuju nedelju do dve nakon muških cvetova i tako što rastu nisko, blizu zemlje i neposredno uz stabljiku. Oni formiraju nešto što podseća na minijaturnu tikvicu, između cveta i stabla koja zapravo predstavlja jajnik, odnosno nedovršenu tikvicu koja čeka na oprašivanje od strane muškog cveta.

Ukoliko se jajnik ne opraši kada se ženski cvet otvori tokom jutra, cvet će se zatvoriti iste večeri i početi da vene da bi konačno otpao sa stabljike nakon nekoliko dana.

Šanse za uspešno oprašivanje se povećavaju ukoliko se u bašti pojave pčele koje iz muških cvetova sakupljaju nektar i nose ga na svojim telima. Ono što je neophodno je da, noseći nektar na sebi, slete na otvoren ženski cvet tikvice i prenesu polen.

U slučaju da nema dovoljno polena da se opraši ženski cvet, jajnik tog cveta ostaće neoplođen. To znači da je nekada potrebno da mnoštvo pčela sleti na isti ženski cvet prenoseći polen kako bi iz njega nastala tikvica. Ovo predstavlja razlog više da u baštu privučete što je moguće veći broj pčela uz pomoć biljaka bogatih nektarom.

Ipak, kada je aktivnost pčela smanjena, mnogi baštovani pribegavaju drugim metodama, a to je ručno oprašivanje cvetova tikvica.

Kako ručno oprašiti tikvice

Idealno vreme za ručno oprašivanje tikvica je jutro, odmah nakon otvaranja ženskih cvetova i na umerenoj temperaturi vazduha.

Za početak, identifikujte muški cvet i uverite se da je u potpunosti otvoren jer u suprotnom polen neće biti zreo za oplodnju. Da polen nije dozreo znaćete ukoliko prstom dodirnete prašnik a na njemu ne ostane nijedna trunka. Zatim je potrebno uzet muški cvet i sa njega odstraniti latice kako bi prašnik bio što više otkriven i potom ga nežno, čitavom površinom prisloniti na tučak sve dok ovaj ne bude dovoljno oprašen.

Ovaj postupak je potrebno izvesti što brže budući da polen ostaje plodan svega nekoliko minuta nakon što bude uzet iz prašnika. Ponavljanje se vrši sve dok svi ženski cvetovi ne budu oprašeni.

Kao zgodan alat za oprašivanje može poslužiti i slikarska četkica kojom je potrebno zahvatiti polen iz prašnika i naneti ga na tučak.

Da li je oprašivanje bilo uspešno, saznaćete u roku od dva do tri dana tako što će jajnik početi da bubri i da poprima oblike pravog ploda.

Ukoliko ručno oprašivanje ipak ne da rezultata, zametak ploda koji vene je potrebno odstraniti sa biljke kako joj ne bi nepotrebno crpeo energiju i svojim truljenjem privlačio štetočine.

Izvor: Garden Betty

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica