Zablude: Za pravilan rast povrća razmak između biljaka nije bitan

Zablude: Za pravilan rast povrća razmak između biljaka nije bitan

Svaki put kada sadimo ili sejemo povrće u našoj bašti razmišljamo koliko biljaka neke kulture će nam biti potrebno. Ukoliko imamo neko provereno seme tikvice ili šargarepe želimo da ove godine dobijemo što više ukusnih plodova. Zato upravo ovde nastaju i najveće zablude.

 

Zabluda:

Kupio sam 6 tikvica da posadim u bašti, ali nemam mesta. Ne mogu da ih pustim da propadnu zato moram da ih posejem sve. (ILI) Šargarepa je počela da daje veliki broj klijanaca, nemam srca da ih otkinem. Pustiću ih da sve izrastu. Ovako često razmišljaju mnogi naši povrtari kada seju ili sade neku od povrtarskih kultura. U želji da im kupljeno seme ne propadne ili da imaju što više ukusnih plodova misle da adekvatan razmak između biljaka nije toliko bitan.

Istina:

Ovo je nažalost česta zabluda kojom se vodimo kada sejemo ili sadimo neke kulture u bašti. A usled ovakve greške možemo da naškodimo biljci i na kraju ne dobijemo prinos kakav smo mogli da smo poštovali propisane razmake između redova. U prenatrpanim zasadima biljke ne dobijaju dovoljno hrane, a ni vode, jer moraju da je dele sa većim broje biljaka nego što bi trebalo. Često su pod stresom, i daju samo deo od svog punog roda. A podložnije su štetočinama i bolestima više nego biljke koje su ravnomerno raspoređene.

Za svaku povrtarsku kulturu važe određena pravila kako za međuredni tako i za prored između samih biljaka. Vodite računa o tome i nećete imati problema.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica