Za povrtare ima posla u plastenicima

Za povrtare ima posla u plastenicima

Povrtari u leskovačkom kraju imaju mnogo posla i tokom zimskog perioda, kada se proizvodnja povrća odvija u zatvorenom prostoru.

Krompir u plasteniku - © Agromedia

Jelena Stoiljković iz Poljoprivredne stručne savetodavne službe Leskovac kaže da je u plastenicima u toku sadnja merkantilnog krompira, koji će se tokom marta i aprila na pijacama prodavati kao mladi krompir. Na pojedinim parcelama krompir je već zasađen, a negde je u toku priprema zemljišta za sadnju. Vreme je i za berbu salate koja se već plasira na tržište. Tokom zime aktuelna je i plastenička proizvodnja spanaća.

Kako se i zašto zeolit koristi u plasteničkoj povrtarskoj proizvodnji

Zelene salate svih boja!


Povrtari bi trebalo da redovno zalivaju salatu i spanać i da provetravaju plastenike. Jelena Stoiljković dodaje da bi u objekte gde nije ništa posađeno trebalo da se primene higijenske mere. One podrazumevaju čišćenje i uklanjanje svih biljnih delova i plodova. Na taj način će se zemljište zaštititi od patogena koji mogu da prezime u objektima.

Zelena salata u plasteniku - © Agromedia

Kako se bliži setva povrća za proizvodnju rasada, važno je da se povrtari prilikom kupovine semena odluče za nabavku zdravog, deklarisanog i sertifikovanog semena, jer je zdrav rasad osnova povrtarske proizvodnje. Proizvođači koji ne koriste sertifikovano seme, već lokalne sorte, trebalo bi da to seme dezinfikuju.

Autor: T. Gnip

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik br. 2604

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.