Vreme je za vađenje krompira – Koje sorte su ove godine bile najprinosnije?

Vreme je za vađenje krompira – Koje sorte su ove godine bile najprinosnije?

Svake godine, kompanija Arum organizuje „Dane polja” krompira i predavanja na teritoriji Srbije na kojima možete videti šta je to novo i razmeniti iskustva sa njihovim stručnjacima i drugim proizvođačima.

Na imanju Zdravka Sekeruša u Despotovu ove godine organizovano je po 17. put ogledno polje krompira.

Reč je o sortama holandske kompanije Agrico koja se bavi stvaranjem novih sorti krompira, proizvodnjom i prodajom semenskog krompira. U pitanju je najveći selekcionar novih sorti i proizvođač semena krompira na svetu. Njihove sorte se sade u preko 80 zemalja na svim kontinentima. 

U ponudi kompanije Arum je 25 sorti krompira, od kojih je 5-6 već godinama u proizvodnji.

„Neke su prisutne 4-5 godina, kao što je sorta Esmee, a neke su čak i desetak godina, kao što su tradicionalne sorte koje se gaje širom Srbije i fantastično su rodile. Tu, naravno, ima bar 5-6 sorti koje su spremne da sa klupe utrče na glavnu utakmicu. Kod belih sorti, sa žutom pokožicom, imamo fantastične rezultate već 2-3 godine na ovim prostorima, kao što su sorte Paradiso i Spectra”, navodi dr Živko Bugarčić iz kompanije Arum.

Prema njegovim rečima, sorta Severina, koja spada u rane krompire, pokazala je odlične rezultate.

Vreme je za vađenje krompira - Koje sorte su ove godine bile najprinosnije? - © Agromedia

Takođe, postoje i sorte koje su namenjene za mala pakovanja koje imaju kapacitet od 50-60 tona, ali se 90% krompira može upakovati u mala pakovanja.


Marketi će sigurno, kao što to već rade u zemljama zapada, diktirati način snadbevanja. I, oni će tražiti sve manja pakovanja, sve lepši krompir na oko, ali će i tražiti krompire koji su za određenu vrstu namene”, objašnjava Bugarčić.

Kompanija Arum, takođe, ima u ponudi sorte krompira za čips i pomfrit.

Što se tiče prinosa, na oglednim poljima je moguće videti koliko su to zaista fantastični rezultati. U Bačkoj su ogledna polja za Vojvodinu, a čačanski kraj je takođe tradicionalan za oglede.


A, osim semenskog krompira, od kompanije Arum možete da nabavite sve što vam je potrebno za proizvodnju.

„Kompanija Arum je i dalje ostala čvrsto vezana za ponudu semenskog materijala, sredstava za zaštitu, sistema za navodnjavanje, kao i za opremu, pogotovo kada je reč o korenasto-krtolastim kulturama”, navodi Zoran Puača, vlasnik kompanije Arum.


On je pozvao sve proizvođače da slobodno zatraže ponudu za sve što ih interesuje, objašnjavajući da će sigurno naći ono što je za proizvođača najbolje, u skladu sa uslovima u kojima radi i prema novčanim sredstvima sa kojima raspolaže.

U oglednom polju u selu Zablaće, nedaleko od Čačka, proizvođačima krompira predstavljene su sorte krompira holandske kompanije Agrico, pri čemu je polovina sorti dobro poznata proizvođačima i preko oglednih polja i u proizvodnji. Druga polovina su nove sorte.

Od tradicionalnih sorti, fantastične prinose na oglednom polju, kao i u proizvodnji, pokazale su crvene sorte Esmee, Rudolph i Kuroda. Od belih krompira najdominantnija je bila Arizona. Pored tih sorti, proizvođačima su poznate i sorte Constance, Laudine, Vogue, Paradiso, Spectra, kao sorte koje daju odlične prinose“, navodi Bugarčić.

Bugarčić je istakao da supermarketi diktiraju nove tendencije, gde se traži što ujednačeniji rod. Sorte Laudine, Paradiso i Constance predstavljaju te sorte.

Na oglednom polju predstavljene su i sorte koje su namenjene za čips i pomfrit, jer je Srbija dobro poznata u širem regionu kao zemlja čipsa. Kako postoji težnja da se i u mini postrojenjima radi prerada krompira u pomfrit, kompanija Arum je predstavila, pored sorte Agria, koja je duže vreme prisutna na našem tržištu, i sorte Prince i Palace.

Prince i Palace sigurno mogu da se gaje u našim uslovima, jer smo videli na oglednom polju u Vojvodini i ovde da se mogu postići super rezultati i u prinosu i u kvalitetu krtole“, objašnjava Bugarčić.

Kompanija Arum preporuke za nove sorte daje isključivo kada isprobaju krompir dve do tri godine.

Sagovornici:
Zoran Puača, vlasnik kompanije Arum
dr Živko Bugarčić, Arum

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica