Volite šaragarepu? – Evo kako da je odgajite bez greške!

Volite šaragarepu? – Evo kako da je odgajite bez greške!

Šargarepa je veliki izvor zdravlja i gotovo svi vole da je konzumiraju. Iako je dvogodišnja kultura, uglavnom se gaji kao jednogodišnja, a ako se gaji za seme onda se uzgaja kao dvogodišnja. Ovo nisu jedine stvari koje treba da znate o šargarepi.

Saveti za početnike: Kako da odgajite šargarepu bez greške - © Pixabay

Ukoliko je zemljište u dobrom stanju, šargarepa je jedna od najlakših povrtarskih kultura za uzgoj u hladnijim klimatskim uslovima. Međutim, ukoliko stanje zemljišta nije dobro to će dovesti do krivljenja korena, što dalje može da prouzrokuje oštećenja prilikom njegovog vađenja.

Setva i sadnja mrkve

Najteža stvar da se nauči kod uzgoja šargarepe je kako da se izbegne šargarepina muva. Ovu muvu privlači miris lišća šargarepe, koji se intezivira kada god nešto radite oko nje. Ideja je zato da sadite seme što bliže preporučenoj udaljenosti kako biste mogli da zaštite usev.

Šargarepa zahteva zemlju fine strukture bez većeg kamenja ili nekih prepreka koje će da onemoguće rast i razvoj njenog korena. Zemlja bi trebala da bude lagana i peskovita, ako je moguće, a ne nedavno obrađena.

Saveti za početnike: Kako da odgajite šargarepu bez greške - © Pixabay

Šargarepe se slabo bore sa korovima i zato je potrebno da ih oslobodite korova što je više moguće. Ako ih gajite samo za svoju potrebu, preporuka je da pripremljena mesta za šargarepu ostavite neko vreme da prvo krene korov, a onda da taj sloj očistite od korova i tek tada posadite seme šargarepe.

Seme se sadi u plitke rupe, dubine oko 2cm. Razmak između biljaka je 3-4cm, a između redova 20-25 cm. Nicanje iz zemlje bi trebalo da počne nakon otprilike 17 dana.

Veoma je važno da se prati uputstvo za razmak sadnje jer, ako ih posadite preblizu i budete morali da uklanjate višak biljaka, to će da privuče mrkvinu muvu koja ih napada.


Kako je seme šargarepe dosta sitno, trik je da ga pomešate sa peskom u razmeri 100:1, što je otprilike četvrtina kašičice semenki sa četvrtinom šoljice peska.

Šargarepina (mrkvina) muva

Reč je o najupornijoj i najdosadnijoj štetočini na koju ćete naići prilikom uzgoja šargarepe. Njihove bele larve se ukopavaju u koren vaše šargarepe, grickaju je i izazivaju njegovo truljenje. Gotovo je nemoguće da ih se oslobodite ali možete mnogo toga da uradite da bi ih izbegli.

Preporuka je da počnete sa setvom što je kasnije moguće kako biste izbegli prvu generaciju mrkvine muve, a to je pri kraju maja.


Već smo naglasili ali neće da šteti ako ponovimo: seme je potrebno sejati na preporučenim razmacima, da bi kasnije što manje intervenisali oko proređivanja. Ako to ipak morate da uradite, preporuka je da se radi po vetrovitom danu i da zakopate negde sve što ste počupali.

Sledeće što možete da uradite, to je da pokrijete svoje šargarepe. Možete kupiti već napravljene prekrivače ili napraviti svoj.


Berbu je najbolje uraditi odjednom. Ukoliko vam neke šargarepe ostanu za kasnije najverovatnije će biti već oštećene od dejstva mrkvine muve.

Proređivanje

Najbolje vreme za proređivanje je veče. Male šargarepe koje potrebno što brže i efikasnije ukloniti kako svojim mirisom ne bi privukle muve. Nikako nemojte da ih ostavljate okolo, spalite ih ili pokopajte. Ujedno, možete da isčpate i korov, ukoliko ste primetili da se pojavio.

Odstranjivanje korova i navodnjavanje

Šargarepa traži konstantno snadbevanje vodom kada je vreme suvo. Ako nije imala dovoljno vode nedelju ili dve dana, a zatim ste je obilno zalili verovatno će se koren podeli na dva dela. Da se to ne bi desilo zalivajte je po malo ali često. Do podele korena dolazi zato što sa naglim prilivom vode počinje i šargarepin nagli rast.

Berba i skladištenje

Kako šargarepa traži rastresito tlo, ona se obično vrlo lako vadi. Baštenske lopatice mogu da posluže da malo „otpustite“ zemlju oko nje, ako je potrebno. Ako se lišće slomi, samo iskopajte koren.

Ako budete imali zalihe koje niste pojeli, možete ih staviti u kutiju sa blago navlaženim tresetom ili peskom i staviti na hladno i tamno mesto za čuvanje. Svo lišče je potrebno da se odreže nekoliko centimetara iznad korena. U tim uslovima šargarepe bi trebalo da izdrže nekoliko meseci.

Izvor: Quick Crop

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica