Uštedite vreme: Sa ovom lopaticom nećete prosipati zemlju van saksije

Uštedite vreme: Sa ovom lopaticom nećete prosipati zemlju van saksije

Iako svi mislimo da je dovoljno imati samo nekoliko osnovnih alatki u vrtu, realnost je malo drugačija. Pored osnovnog, i pomoćni alat je od velike pomoći za različite vrste poslova u koje obavljamo u bašti. Takva je recimo i fangla, za koju se može slobodno reči da je naša produžena ruka.

 

Fangla je alatka kojom se mogu zahvatati različite vrste supstrata, zatim uzimanja zemlje prilikom sadnje biljaka u saksijama. Koristi se, takođe, za ispunjavanje kontejnera i mešanje supstrata. Ovim lopaticama baštovani mogu lako da uzimaju ili mešaju supstrat. Ovakve fangle postoje u raznim veličinama i od raznih materijala. Pa tako postoje manje i veće, plastične, metalne i druge, zatim produbljene i ravne lopatice. Pored fangle još jedan veoma koristan alat u bašti je holandska motičica.

Međutim, ono što se po svojim karakteristika izdvaja kao najbolje su metalne fangle. Metal je pogodan za rad u bašti bez obzira da li se radi mešanju supstrata, tvrdoj ili mekoj zemlji, pesku ili kamenčićima.

Sa fanglom ispunjavanje saksija bez ikakvog prosipanja zemlje, olakšaće vam posao ali i uštedeti vreme. Nećete morati da nakon svake saksije čistite zemlju koja vam je ispala. Takođe, mešanje supstrata ili sipanje zemlje u one baš male kontejnere je gotovo nemoguće uraditi rukama ili bilo kojom drugom posudom kao što može sa ovom lopaticom.

Fangla je odličan pomoćni alat u bašti - © Agromedia 

Poželjno da u svojom domaćinstvu imate po nekoliko ovakvih lopatica koje ćete rasporediti u garaži, oko plastenika ili na mesto gde inače sadite biljke. Uvek možete posipati kopost ili supstrat, piljevinu ili zeolit ukoliko ga koristimo u svom vrtu.

S ovom fanglom možemo zahvatati supstrat iz samih džakova, za mešanje supstrata, pa čak i za vlažne supstrate. Ukoliko imamo problem sa vlažnom zemljom, blatom ili mokrim peskom lako ćemo sa ovom lopaticom moći da pomeramo.

Održavanje ovakve alatke je takođe, vrlo jednostavno. Dovoljno je oprati je hladnom vodom, a pošto je to metal, možemo i samo izlupati lopaticu i sav taj materijal koji je ostao na njoj će otpasti. A ukoliko je održavate pravilno ovakva alatka će vam trajati bukvalno godinama.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica