Trendovi kod izbora paradajza – hrana za dušu

Trendovi kod izbora paradajza – hrana za dušu

Povratni ciklusi se javljaju u svim životnim sferama. Takav slučaj imamo i u povrtarstvu, konkretno u proizvodnji paradajza. 

Pink heart F1 paradajz - © Konus Gloria

Još su naše bake i deke gajile vrste paradajza čija spoljašnost nije bila nešto preterano lepa, ali su ti plodovi imali nešto više, unutrašnju lepotu – ukus i miris, zbog čega se zapravo i proširio svuda po svetu i postao nezaobilazna namirnica u svim kuhinjama.

Povećana potražnja dovela je do komercijalizacije i onda je sve otišlo u potpuno drugom smeru. Stvarani su hibridi pogodni za trgovce, koji su lepi „na oko“, ispunjavali zahteve transporta i dužeg čuvanja, a sve nauštrb ukusa.

Presek Pink heart F1 paradajza - © Konus Gloria

Trend poslednjih nekoliko godina je povratak dobrom ukusu, što je najveća odlika pink ili kako ga još neki zovu roze paradajza. Krajnji kupac – potrošač je uspeo da promeni i polako povrati potražnju na tržištu što je našim proizvođačima bio signal da se ugledaju na kolege iz Bugarske gde je odnos crvenog i pink paradajza 30:70 i Makedonije gde je taj odnos 70:30. I kod nas je krenula proizvodnja pink paradajza, a trenutna zastupljenost je oko 10% sa tendencijom rasta.

Taj novi trend se može objasniti kako većom potražnjom, tako i višom cenom pink paradajza u odnosu na crveni koja ide i preko 30%.

Hibrid Pink heart F1 paradajz- © Konus Gloria

Firma KONUS GLORIJA, kao distributer semena povrća, a prateći nove prohteve kupaca uspela je da i našim proizvođačima obezbedi i omogući nabavku vodećeg pink hibrida u pomenutim zemljama.

PINK HEART F1 je hibrid krupnih ukusnih plodova, bez zelene kragne i bele unutrašnje žile. Visokog je porasta, veoma kratkih internodija – zbog čega se preporučuje da se radi na jednu granu i dosta dobre otpornosti na pucanje plodova što je inače mana ovih paradajza.

 Dobar prinos - © Konus Gloria

Iz iskustava proizvođača iz okruženja kao i naših sa različitih terena možemo reći da najbolje rezultate postiže ukoliko se radi na pet etaža- spratova i bez velikog zakidanja listova. Za sve dodatne informacije vezano za proizvodnju ovog hibrida kako bi se i Vi sami uvereli u potencijal i kvalitet ovog hibrida možete se obratiti stručnoj službi KONUS GLORIJE.

Sponzorisani članak
Kontakt:
Za Južnu Srbiju: Milan Živković 069/15 55 434,
Za Zapadnu Srbiju: Miloš Gajičić 069/47 00 740,
Za Srbiju: Vojislav Petrović 069/244 17 50.
Konus Glorija
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Dobanovačka 52, 11080 Zemun – Beograd
Tel/fax: 011 26 19 676, 011 316 85 19
E-mail: konusglorija@yahoo.com

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.