Sve je manje domaćeg krompira

Sve je manje domaćeg krompira

Upozoravajuća statistika. Iz godine u godinu smanjuju se površine pod krompirom, najviše u brdsko-planinskom području zapadne Srbije i u Leskovačkoj kotlini.

 

„Ti krajevi su zarađivali najviše zahvaljujući razlici između jesenje i prolećne cene krompira, sada se ta razlika svela na minimum, sa druge strane poslednjih godina imamo veliki uvoz krompira iz zemalja gde su mnogo veći prinosi, a kada ga prodaju sa nižim cenama, naši proizvođači su obeshrabreni“, rekao je za Agromediju dr Živko Bugarčić.

 

Krompir © Agromedia

 

Zahvaljujući savremenoj agrotehnici, u Vojvodini, u Bačkoj pak sve je više proizvođača krompira koji dostižu prinose i preko 40 tona.

„Mnogi od njih i do 50,60 tona. Proizvodnja je skupa, velika su ulaganja, skupa je mehanizacija, ali sa tim prinosima oni vide sebe u proizvodnji krompira i na tom području je danas veći broj proizvođača“, kaže dr Bugarčić.

 

Krompir © Agromedia

Cena proizvodnje krompira značajno zavisi od toga da li proizvođači koriste uvozno ili seme koje su sami umnožili.

„Proizvodnja od pripreme zemljišta, do ubacivanja krompira u skladište kreće se oko 4000 evra. Nažalost troškovi navodnjavanja i radne snage su veoma veliki. Ako se proizvodnja krompira zasniva na uvoznom semenu, a namenjena je za čips ili krompir u kocki, troškovi se kreću između 5-6000 evra. Oni koji sitan krompir ostavljaju kao semenski, nemaju redovnu zaradu“, objasnio je dr Živko Bugarčić.

Gajenje slatkog krompira: Batat dobro podnosi sušu

Proizvodnja i potrošnja svežeg krompira je takođe u padu, velika količina se uvozi, i sve je popularniji moderni prerađeni krompir u ishrani – pomfrit i čips. Industrijalci trljaju šake, a da li će naše zdravlje zbog toga da visi o koncu?

Sagovornik:

Dr Živko Bugarčić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.