Subvencije nepravedno zaobišle povrtarstvo

Subvencije nepravedno zaobišle povrtarstvo

Mere finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji će se menjati jer je povrtarstvo, posebno ono povrće koje stiže rano u proleće i koje može da donese više profita “nepravedno zapostavljeno”, rekao je danas resorni ministar Branislav Nedimović.

Subvencije nepravedno zaobišle povrtarstvo - © Pixabay

On je na predstavljanju “Studije o trendovima, konkurentnosti i očekivanjima u poljoprivredi Srbije” rekao da je “zabluda da je Srbija žitnica i da može da hrani pola Evrope”.

Trebalo bi da budemo svesni da voćarstvo i povrtarstvo, posebno ranije sorte proizvođačima donose dobru zaradu“, rekao je Nedimović. Glavna tržišta Srbije su prema njegovim rečima tržišta zemalja jugoistočne Evrope, EU i Rusije.

Rusija je zlatno tržište za srpske jabuke, ali neće biti još dugo jer Rusi sade jabuke i za nekoliko godina će svojom proizvodnjom zadovoljavati domaće potrebe, a mi ćemo morati da tražimo druga tržišta ili da sečemo te voćke“, rekao je Nedimović.

Dodao je da “država može da napravi izuzetak i u jednom trenutku da pomogne kada se oteža plasman nekih proizvoda kao sada maline ali da to nije dobro“.

Subvencije nepravedno zaobišle povrtarstvo - © Pixabay


Pomoć povećava očekivanja pa nesmotrene odluke države o jednokratnoj pomoći u jednom trenutk uz mogu da naprave ršum na tržištu. Umesto pomoći proizvođačima bi trebalo reći istinu da je tržište zasićeno tim voćem“, rekao je Nedimović.


Konsultant SEEDEV-a Ivana Dulić Marković rekla je da višnje iz Srbije nemaju jaku konkurenciju, i da su na trećem mestu, posle višanja iz Mađarske i Španije.

Proizvodnja malina, višanja i šljiva je uspešna jer su njihovi proizvođači spremni da primene inovacije i zato što u jednom trenutku nije bila velika konkurencija“, rekla je Dulić.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica