Šta posaditi pored paradajza? Otkrivamo vam dobre i loše susede

Šta posaditi pored paradajza? Otkrivamo vam dobre i loše susede

Šta posaditi pored paradajza? Otkrivamo vam dobre i loše susede- © Pixabay

Postoje biljke koje dobro funkcionišu zajedno i biljke koje treba držati odvojeno. Usklađivanje grupa biljaka u plan bašte nije lako, posebno na malom prostoru. Zato je bitno voditi se prema glavnim biljkama, te njima pridruživati pratioce. U ovom članku se bavimo paradajzom.

Sadnja primarne biljke u pratnji drugih je deo iskustva. Većinu prenose baštovani koji su eksperimentisali sa različitim biljkama i imali određenog uspeha. Međutim, ima puno stvari koje mogu da utiču na efikasnost biljke pratioca, zato ne treba očekivati magiju.

Srećom, paradajz se dobro slaže s većinom popularnog baštenskog povrća. Neke biljke pomažu održavanju zdravlja i vitalnosti paradajza, neke poboljšavaju ukus, a druge služe za suzbijanje i odvraćanje štetočina i bolesti.

Dobri susedi paradajza

Za mnoge biljke se tvrdi da poboljšavaju zdravlje, vitalnost i ukus paradajza. Sve ove karakteristike je teško izmeriti, a malo je naučnih instraživanja koja bi potvrdila ove tvrdnje. Ipak, zanimljivo je isprobati ih u bašti jer lepo izgledaju zajedno, ne izazivaju nikakvu štetu, već mogu samo doneti dobro.

Šta posaditi pored paradajza? Otkrivamo vam dobre i loše susede - © Pixabay

Biljke koje se preporučuju za prationce paradajza su amarant, špargla, bosiljak, pasulj, šargarepa, celer, kim, krastavac, beli luk, limun, peršun, grašak, žalfija, kopriva, kadifica, petunija.

Amarant pomaže u odbijanju insekata.

Bosiljak odbija insekte i bolesti, poboljšava rast i ukus. Odbija komarce i muve (čak i voćne muve).

Kopriva i peršun poboljšavaju zdravlje i ukus paradajza.


Beli luk odbija crvene paukove grinje.

Kadifica voli slične uslove kao i paradajz, a dodatno može da pomogne, jer svojim korenom luči hemikaliju koja u zemlji ubija štetne nematode.

Petunije, osim što će izgledati fantastično uz paradajz, mogu da budu i korisne, jer prirodno odvraćaju širok spektar insekata koji mogu biti problem za paradajz.


Loši susedi paradajza

Kupusnjače zaustavljaju rast paradajza (uključujući brokoli, kupus, kelj).

Kukuruz i paradajz napadaju slične štetočine. Uzgoj biljaka u blizini koje su podložne istim štetočinama može da izazove katastrofu i desetkuje baštu.


Mirođiju ne treba nikada saditi pored paradajza. Zrele biljke mirođije usporavaju rast paradajaza.

Patlidžan, papriku i krompir ne treba saditi, jer ih napadaju iste virusne bolesti kao i paradajz.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica