Saveti za uzgoj: Tajna savršenog PAŠKANATA

Saveti za uzgoj: Tajna savršenog PAŠKANATA

Saveti za uzgoj: Tajna savršenog PAŠKANATA-©Pixabay

Pojedino povrće je poznato po jednostavnom i uspešnom uzgoju, dok je većini potrebno malo pomoći i ohrabrenja. Iako je paškanat veoma vitalna i zahvalna biljka za uzgoj kada se primi, mnogi baštovani je smatraju jako tvrdoglavom na samom početku. Razlog tome može da bude loše seme, preuranjena setva, kao i nedostatak srpljenja. Ukoliko uklonite ove tri barijere, vaš paškanat će da klija bez problema.

Paškanat je bez sumnje kraljevsko korenasto povrće koje nudi predivnu dubinu ukusa. Tokom zime, paškanat postepeno poboljšava ukus, dok se skrob tokom hladnog vremena pretvara u šećer. Ukoliko odaberete kasnu sortu, vaš paškanat će biti jedan od onih čarobnih useva koji popunjavaju zloglasnu prazninu ranog proleća kada je potrošena većina zimnice, a biljke iz nove sezone nisu još uvek spremne.

Tajna setve paškanata

Većina semena povrća može da se čuva nekoliko godina. Ali, seme paškanata nije jedno od tih. Ovde važi pravilo: što je seme svežije – to je bolje. Seme će da klija samo ako je od prethodnog leta. To znači da sveže seme mora da se kupi svakog proleća da bi se odmah sejalo; bilo koja količina sačuvanog semena od prethodnih godina neće biti održiva ili će je biti jako malo. To je jedan od glavnih razloga zašto seme paškanata neće da vam proklija.

Još jedna prepreka je setva u pogrešno vreme. Često se dešava da se seme poseje kada zemlja jednostavno nije dovoljno topla. Semenu paškanata je potrebna temperatura tla od najmanje 8 stepeni da bi proklijalo, ali čak i tada može da propadne, pre nego što je imalo priliku da nikne. Ako možete, najbolje je da pričekate dok temperatura zemlje ne dođe do stabilnih 10-12 stepeni. Zato je jako važno da u svojoj baštenskoj opremi imate jedan merač temperature tla.

Strpljenje je vrlina

Ne može da se zaobiđe činjenica da paškanatu treba dugo da nikne. Ukoliko sadnice porastu u roku od dve nedelje, budite uvereni da vam dobro ide, jer obično se čeka i po mesec dana. Malo je uznemirujuće gledati u prazan komad zemlje kada sve ostalo na parceli kreće, ali budite strpljivi.

Ukoliko ste baš nestrplijvi, možete da iskoristite jedan trik.

Potrebno je da seme stavite na tanjiriće na kojima se nalaze navlaženi kuhinjski ubrusi ili jastučići vate. Držite seme negde na toplom i uskoro će se pojaviti beli korenčići. Tada možete da ih posejete, odbacujući one koji su propali.

Saveti za uzgoj paškanata

Kada paškanat izađe na površinu zemlje, sva nagađanja su gotova. Sad je vreme za proređivanje sadnica u fazama dok rastu. Obično se proređivanje radi na svakih nekoliko nedelja dok biljke ne bude udaljene jedna od druge 15-20 cm.


Zalivanje je potrebno samo u izuzetnim sušnim uslovima. Na ovaj način se koren podstiče da raste dublje u potrazi za vlagom.

Paškanat možete da vadite dok je mlad, a možete i kada dostigne punu zrelost, odnosno dok ne vidite da se lišće polako suši. Možete ga i ostaviti u zemlji sve dok vam ne zatreba, odnosno pre nego što se zemlja smrzne i stegne.

Izvor: Grow veg


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica