Saveti stručnjaka: Kasna prolećna setva paradajza bez muke

Saveti stručnjaka: Kasna prolećna setva paradajza bez muke

Rokovi za setvu paradajza zavise pre svega od vrste zaštićenog prostora, ali i od toga da li imate mogućnost dodatnog zagrevanja vaših plastenika, staklenika i drugih objekata. Osim toga, setva paradajza može se planirati i prema specifičnim zahtevima tržišta. Zato, ukoliko ste i vi među onima koji su ovaj posao ostavili za kraj proleća, obavezno poslušajte nekoliko saveta stručnjaka.
 

Cvet paradajza - ©Agromedia 

Kada sejete paradajz niste sigurni koliko tačno semenki da zasadite i na kojoj dubini? Muči li vas nedoumica da li biljka koja treba da nikne ima dovoljno vode i kako ćete je kasnije presaditi da biste dobili plodove koje će svi rado jesti

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović vodi vas u svet baštovanstva kako bi vam otkrio odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja.

Došlo je vreme kada možete da iznesete vaš rasad u baštu. Ukoliko želite da sada pripremite za setvu nov paradajz, koji će kasnije stići za berbu, u nekoliko koraka objasnićemo kako se vrši setva semena i presađivanje biljaka koje ste ranije posejali u saksijama, odnosno pripremali za iznošenje.”
 

Zeleni plod paradajza - ©Agromedia 


„Na oglednom polju sejali smo paradajz u tipu jabučara ili volovskog srca, sorte koje se najčešće gaje u srpskim baštama. Međutim, novije sorte i hibridi koji se kod nas mogu naći donose nam raznolikost paradajza, pa imamo priliku da vidimo neke nove vrste kao što su duguljasti paradajz, hibridi u žutoj, tamnobraon boji, pa i crni ili zeleni paradajz. Raritet je beli paradajz.”

Prilikom setve neophodno je da pripremimo kvalitetan supstrat. To mora biti humusna zemlja. Bitno je staviti je u određene posude koje mogu biti različite. Najpopularnije su saksije.”
 

Dubina setve kod paradajza bi trebalo da bude maksimalno 1 cm.


U novije vreme popularne su i tresetne džifi tablete koje se koriste tako što se potope u vodu. Reč je o presovanom tresetu koji vrlo brzo naraste i u njemu se može posejati semenka. Za nju je bitno da se posle toga može presaditi direktno u zemlju bez čupanja rasada, što čuva koren i omogućava da se rasad kvalitetno pripremi.”

„Svaka tresetna saksija ima vrh, odnosno rupicu, gde se seme može staviti, kao i dno. Postavljanjem u najobičniju posudu i nalivanjem određene količine vode, u roku od nekoliko minuta taj treset će omogućiti setvu semena.”

 

Plodovi paradajza - ©Agromedia 


„Takođe, veoma su praktične i kesice za rasad jer možete postaviti više njih u jednu posudu. Jedna kesica je pogodna za sejanje više semenki, a naravno, možete posejati i samo jednu. U tom slučaju, kada se biljka dovoljno razvije, celu je premestite u baštu i to tako što ćete prethodno skinuti kesicu.”

Setva paradajza

„Dubina setve trebalo bi da bude maksimalno 1cm. Udubljenje za semenku možete napraviti veoma jednostavno, nekim predmetom koji je pogodan za to. Zatim u nju ubacite jednu do dve semenke, a najviše četiri ili pet. Kada sve to završite, blagim pritiskom na semenke i njihovim zatrpavanjem posao će biti završen. Preostaje vam samo još da seme zalijete i održavate ga narednih 10 do 15 dana redovno zalivenim. Ukoliko vaš mladi paradajz ima sve uslove za dalji razvoj, već petog ili šestog dana će početi da klija.”

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica