SANU u poseti Superioru

SANU u poseti Superioru

Svoje znanje i umeće stručnjaci Srpske Akademije nauka i umetnosti gotovo dva veka prenose na naš narod, podstiču primere dobre prakse i podržavaju i hvale ljude od značaja za napredak i razvoj naše zemlje. Zato su nedavno posetili i Superior, semensku kuću iz Velike Plane, na čijem je čelu upravo jedan naučnik – dr Ivo Đinović.

 

Srpska akademija nauka i umetnosti stara je gotovo dva veka. Ona predstavlja najvišu naučnu ustanovu u našoj zemlji i od svog osnivanja do danas okupljala je najveće naučnike i stručnjake na našim prostorima. Njihova znanja i umeća ti ljudi su godinama prenosili na naš narod, podsticali su primere dobre prakse i podržavali i hvalili ljude od značaja za napredak i razvoj naše zemlje. Zato su nedavno stručnjaci sa ove Akademije bili u poseti Supeiroru, semenskoj kući iz Velike Plane, na čijem je čelu upravo jedan naučnik – dr Ivo Đinović.

SANU u poseti kompaniji Superior - ©Agromedia

Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo, SANU, kaže: „Žao mi je što ranije nisam dolazio. Drago mi je što je moj kolega Ivo Đinović za dvadeset i neku godinu napravio pravu modenu kompaniju za proizvodnju i selekciju semena povrća i još nekih biljnih vrsta, kao što su aronija, kupina, malina i tako dalje. Mislim da je razvio firmu, da može biti konkurentan srednjim firmama u Evropi i ima širok program u proizvodnji, kako povrća, tako i drugih biljnih vrsta”.

“Na tome mu treba čestitati jer je to put kojim bi trebalo Srbija da krene, da praktično barem u svakoj opštini ima slična jedna firma. Ona ne mora biti za semenarstvo, može i za nešto drugo, ali Srbija treba da živi od porodičnih firmi koje treba da se formiraju na prostoru čitave naše zemlje.”

Kvalitet semena povrća, ali i semena trava, sadnica aronije, borovnice i lavande, a odnedavno i merkantilnog kukuruza, probio je Superior u sam vrh semenskih kuća i to ne samo u našoj zemlji.

Drago mi je što je moj kolega Ivo Đinović za dvadeset i neku godinu napravio pravu modenu kompaniju za proizvodnju i selekciju semena povrća i još nekih biljnih vrsta… Mislim da može biti konkurentan srednjim firmama u Evropi…

Ipak, iza ovakvog uspeha stoji i težak naučni posao stvaranja sorti i hibrida, koji na čelu sa doktorom Ivom Đinovićem, vodi veliki tim vrhunskih stručnjaka i poznavalaca povrtarstva, zaštite bilja, molekularne biologije i poljoprivrede uopšte. Zato nije ni čudo što proizvodi sa oznakom Superiora imaju jedinstven položaj na tržištu i što su Superiorove sorte zaštićene zakonom.


Žarko Ilin, predsednik komisije za ocenu kvaliteta povrća, kaže: „Više od 30 godina poznajem doktora Đinovića, a u poslednjih desetak godina sam imao prilike, u svojstvu predsednika komisije za ocenu kvaliteta povrća, da dolazim i da obilazim njegova ogledna polja, ali ne samo ogledna polja nego i laboratoriju”.

SANU u poseti kompaniji Superior - ©Agromedia

“Zato smo imali prilike da razmenimo različita iskustva u vezi sa oplemenjivanjem većine povrtarskih vrsta, počev od paprika, zatim paradajza, pasulja, krastavca, korenastih povrtarskih vrsta, a u novije vreme čak i u vezi sa krompirom. Moram reći da je ta saradnja, kao što rekoh više od 30 godina, više nego dobra, odnosno više nego lepa i siguran sam da će ona takva ostati i u budućnosti.”


Pre nekoliko godina za člana odbora za nauku i selo Srpske Akademije nauka i umetnosti imenovan je i glumac Radoš Bajić. On je, kao čovek koji je mnogo vremena proveo na selu i sa poljoprivrednicima, Đinoviće nazvao porodičnom zadrugom koja mnogima treba da služi za primer.

SANU u poseti kompaniji Superior - ©Agromedia


Radoš Bajić, glumac, kaže: „Upravo ta moja naklonost i poštovanje za muku, tegobu, znoj, lepotu i blagorodnost srpske zemlje me dovela i u vezu sa ovim divnim ljudima, sa porodicom Đinović, sa profesorom Ivom i njegovim vrednim sinovima i u kompaniju Superior. Pre nekoliko goodina mi smo se sreli i sarađivali i na projektu Led, pa sam već bio nekoliko puta u poseti ovoj kompaniji“.

Doktor Ivo Đinović sa svojom suprugom i njihovi sinovi Nebojša i Goran Đinović sa svojim porodicama, dokazali su da i u ovim teškim vremenima u našoj zemlji ipak može da se opstane. Uz slogu, trud i rad, svaki posao ima smisla i isplati se raditi ga. Kada se na sve to doda i znanje i veliko iskustvo on može postati i brend kao Superior, kojim se možemo ponositi svuda u svetu i koji otvara vrata uspeha stotinama porodica, a rodom daruje na hiljade imanja i polja.

Sagovornici:
Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo, SANU
Žarko Ilin, predsednik komisije za ocenu kvaliteta povrća
Radoš Bajić, glumac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica