Riznica zdravlja: Idealni uslovi za kasnu sadnju belog luka

Riznica zdravlja: Idealni uslovi za kasnu sadnju belog luka

Miholjsko leto i produženo trajanje lepih dana sa visokim dnevnim temperaturama za ovo doba godine, ali i padavine poslednjih dana omogućavaju idealne uslove za kasnu sadnju jesenjeg belog luka. Optimalni rok za ovu sadnju je druga polovina oktobra. U razgovoru sa prodavcima i proizvođačima na trsteničkoj zelenoj pijaci smo saznali da i oni sada planiraju da posade jesenji beli luk. Kažu „nije se stiglo ranije“. 

Kvalitetan proizvod - © Danijela Jovanović/Agromedia

Za beli luk možemo reći da je jedna od najstarijih gajenih biljaka, pominjan je u kineskim zapisima i pre 5000 godina, koristio se u Egiptu, a Grci su ga obožavali.

Jedinstveni sastav belog luka, koji sadrži čitav kompleks sumpornih jedinjenje, štiti ljudski organizam od svih upala i oksidativnih procesa koji štete našem zdravlju. Beli luk utiče na količinu triglicerida i holesterola u krvi. Sumporna jedinjenja, alin, alicin i ajoen u belom luku imaju istovetnu ulogu u lekovitosti belog luka. Medicina već potvrđuje ulogu belog luka u snižavanju visokog krvnog pritiska. Beli luk ima značajna antikancerogena svojstva, ako se konzumira u većim količinama. Beli luk je odlično pomoćno sredstvo u lečenju mnogih infekcija nastalih virusima i bakterijama, ali izuzetno dobro uništava i patološke gljivice u organizmu.

On deluje na optimalnu cirkulaciju sluzokože organa za varenje, i time ubrzava varenje, ali i sprečava zadržavanje i truljenje hrane u crevima. Izuzetno blagotvorno deluje na lečenje bronhitisa i astme. Može da pomogne i u sprečavanju nastajanja tuberkuloze.

 Odvojen za sadnju - © Danijela Jovanović/Agromedia


Semenski beli luk podložan uticaju virusa i drugih izazivača biljnih bolesti!

Beli luk je jednogodišnja, zeljasta biljka koja može da naraste do 1 metra visine. Ono što je njegova glavna karakteristika je prodoran miris i ljutina. Beli luk sadrži najviše ugljenih hidrata, izuzetno malo lipida, flavonide, mineralne materije i vitamine, a posebnu lekovitost mu daju sumporna jedinjenja, kojih ima jako malo u ostalim biljkama, i namirnicama uopšte.

Za sadnju belog luka stručnjaci isključivo preporučuju sertifikovan materijal, zato što je semenski beli luk podložan uticaju virusa i drugih izazivača biljnih bolesti.


Za beli luk je izuzetno važno da se seje na plodnim, rastresitim i zemljištima sa dovoljno vlage. Povećanu potrebu za vlagom beli luk ima u periodima klijanja.

Kvalitetan luk  - © Agromedia


Za gajenje belog luka je jako važno da se ispoštuje plodored!

Osnovnu obradu treba obaviti krajem leta, ili u prvim jesenjim danima, i istovremeno sa osnovnom obradom u zemljište treba uneti đubrivo. Preporuka je da to bude kompleksno NPK đubrivo, najbolje 8:16:24, i to oko 500 kg po hektaru. Prihranu je najbolje obaviti početkom februara sa NPK 15:15:15.

Ono o čemu treba obavezno voditi računa je da se pre sadnje nikako u zemljište ne unosi stajnjak, jer se u tom slučaju dobijaju lukovice sa visokim sadržajem vode koje se onda lako kvare.

Svi čenovi treba da budu okrenuti vrhom prema gore!

Za gajenje belog luka je jako važno da se ispoštuje plodored. Preporuka je da se do 5 godina ne sadi na istoj parceli, ili iza drugih vrsta luka. Luk je najbolje saditi na zemljištu na kome su prethodno uzgajane mahunarke, strna žita, paradajz i paprika. Osim drugih vrsta luka, loši predusevi su mu i kukuruz i šećerna repa.

 Beli luk u gajbama- © Danijela Jovanović/Agromedia

 

Za sadnju treba birati najkrupnije čenove, i obavezno ih tretirati fungicidima, pa ih dobro osušiti i onda su spremni za sadnju. Uvek treba imati na umu da je bolje beli luk saditi ručno, jer se u tom slučaju dobijaju veći prinosi i kvalitetnije lukovice. Dubina sadnje zavisi od veličine čenova, ali treba voditi računa da svi čenovi budu prekriveni slojem zemljišta najmanje debljine 2-3 cm i okrenuti vrhom prema gore. Rastojanje između redova, koje se preporučuje je 40-50 cm, a rastojanje u redu je 7-10 cm. Za jedan hektar je potrebno 1400, do 1900 kg čenova.

Za uspešno gajenje jesenjeg belog luka je neophodno pravilno prihranjivanje, odgovarajuće zaštitne mere, odgovarajuće navodnjavanje i po potrebi međuredna obrada, kao bi se održao zahtevan vodno-vazdušni režim. Ako se pojave korovi i njih je potrebno suzbijati.

Neophodno je i često provetravanje skladišta sa belim lukom!

Jesenji beli luk često napada lukova muva i tada je potrebno sprovesti zaštitu, najčešće tretiranjem kad je luk u fazi tri lista, i onda je potrebno ponoviti tretiranje za dve nedelje.

Venci belog luka - © Agromedia

Beli luk iz jesenje sadnje sa može održati u skladištima,ako je ispleten u venčiće ili je spakovan u mrežaste vreće i do šest meseci. Prinos je oko 12 tona po hektaru, a važno je da temperatura u skladištu bude oko nule. Neophodno je i često provetravanje.

Iako znamo sva njegova korisna dejstva u organizmu, mnogi ga izbegavaju zbog intenzivnog mirisa koji za njim ostaje. I za to postoji rešenje. Nakon konzumiranja belog luka sažvaćite neko zrno kafe, ili neki list od peršuna i problem će biti rešen. Prijatno!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica