Rešavamo dilemu: Kako da odaberete dobro seme za baštu?

Rešavamo dilemu: Kako da odaberete dobro seme za baštu?

Pravo je vreme da se razmišlja o semenu za narednu godinu, kako biste bili spremni za proleće. Ali, kada se razmišlja i planira sadnja, uvek se pojavi dilema koje seme da kupite: domaće, stare sorte ili hibride? U narednim redovima vam donosimo šta treba da uzmete u razmatranje, a što može da vam pomogne u odluci.

 Rešavamo dilemu: Kako da odaberete dobro seme za baštu? - © Pixabay

Prvi korak je da odlučite koje biljke želite da gajite sledeće godine i proverite da li seme tih biljaka imate u zalihama. Možda otkrijete da ne morate uopšte da kupujete seme za neke biljke.

U standardnom pakovanju je obično više semena nego što vam treba za godinu dana, a ako ste prošlogodišnji višak držali na hladnom i suvom mestu, bez direktnog svetla, nema razloga zašto ga ne biste koristili sledeće godine. Naravno, obavezno pogledajte rok važenja i shvatite to ozbiljno.

Zdravlje zemljišta, u koje treba da posadite seme, je veoma bitno. Ukoliko ste primetili da vam je sastav zemljišta u bašti loš, obavezno pročitajte savete kako možete da poboljšate kvalitet zemlje pre sejanja, jer je jesen idealno vreme za to.

Isto toliko je važno i da seme bude zdravo. Mnogo stvari može poći po zlu nakon što posejete seme, te je dobro da budete sigurni da je barem seme u redu. U suprotnom, ako biljke kasne sa nicanjem, to će samo da vam stvara brigu i sumnju da li ih treba ponovo posejati.

Rešavamo dilemu: Kako da odaberete dobro seme za baštu? - © Pixabay

Iz istog razloga treba biti oprezan kada je u pitanju razmena semena, jer ne možete znati koliko je neko pažljivo pripremio i kako je čuvao seme, a što opet može dovesti do toga da vam biljka ne nikne.

Pri izboru vrste semena, pitanje je koju sortu želite da gajite: domaću, autohtonu ili noviju, savremenu sortu? Postoje pozitivni razlozi u korist obe vrste.


Stare, domaće sorte

  • Obično imaju bolji ukus
  • Često su pogodnije za baštovane, nego za komercijalnu proizvodnju. Uzmimo za primer grašak koji sazreva malo po malo tokom cele sezone, a ne odjednom za veliku žetvu; 
  • Možete pronaći neobične podvrste poznatih biljaka, koje se nikada ne svrstavaju u glavne kataloge; 
  • Ljudi koji uzgajaju domaće sorte često su iz domaćinstava koja se bave ekološkom ili organskom proizvodnjom, koju svi želimo da podržimo; 
  • Uzgoj domaćih sorti biljaka pomaže zadržavanju genetske raznolikosti baš tamo gde pripadaju, u poljima i baštama, a ne zamrznute u nekoj banci gena. 
  • Stare sorte voća i povrća su znantno otpornije na našem podneblju, a evo i gde ih možete naći. 

Rešavamo dilemu: Kako da odaberete dobro seme za baštu? - © Pixabay

Nove, savremene sorte

 • Imaju veći prinos
 • Savremene sorte su često otpornije na određene bolesti; 
 • Imaju ujednačene plodove; 
 • Kod savremenih sorti je izvesnije šta ćete dobiti i mnogo više informacija ima o njima, što je prednost, ako su vam pouzdani usevi važniji od eksperimentisanja sa starim sortama. 

Da li da koristim hibride?

Rešavamo dilemu: Kako da odaberete dobro seme za baštu? - © Danijela Jovanović/Agromedia

Neki misle da „hibrid“ znači „genetski modifikovan“. To nije tačno! Pitali smo stručnjake kako nastaju hibridi. Ukratko, reč je o ukrštanju dva soja istog povrća, kako bi se dobilo dete, odnosno nova sorta iste biljke (generacija F1), a to je seme hibrida koje sejete u bašti.


Prednost hibrida je što ima pozitivne osobine oba roditelja.

Nedostatak hibrida je što ne možete sačuvati seme od njih, jer se te osobine ne prenose na sledeću generaciju.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica