Prvi LEPI PROLEĆNI dani pravi su trenutak da posadite ŠARGAREPU, a setva je VRLO JEDNOSTAVNA

Sa prvim lepim danima i prolećnim temperaturama mozete da uđete u svoju baštu i posadite šargarepu.

Šargarepa raste ispod zemlje pa je važno da zemljište bude što rastresitije kako bi ona mogla lepo da se razvije i dostigne očekivanu veličinu.

PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA SETVU ŠARGAREPE

U bašti odabrati parcelu gde će se obaviti setva šargarepe, a zatim je očistiti od korova ili od prethodnog useva. Uklanjanje lišća i grančica može se obaviti grabuljom, a onda je zemlju najbolje prekopati motikom. Ne treba koristiti frezu, ili neke druge mašine jer u ovom trenutku zemlja je toliko vlažna da bi se samo sabila. Dubina kopanja motikom može da bude 6-7, pa do 10 cm.

Nakon kopanja, važno je da se prekopana zemlja dobro očisti kako bi se izbegao dalji razvoj korova, ili nekih drugih biljnih vrsta. Takođe važno je da ako primetite puževe, larve ili jajašca nekih insekata da ih obavezno uklonite.

Sada bi bilo dobro da zemlju koju smo prekopali , izravnamo motikom i ako je moguće to uradite tako da je izdignete par cm u odnosu na ostatak parcele da bi na taj nacin dobili na temperaturi, a to će uticati i na oceditost ukoliko dođe do jačih kiša, što sve zajedno daje bolje šanse semenu da nikne.

IZBOR ŠARGAREPE

Šargarepa može biti rana ili kasna. Takođe dele se na krupne i sitnije. U svakom slučaju izbor je veliki pa savetujemo da probate različite sorte, a onda odaberete prema sopstvenom ukusu.

Semenke šargarepe su sitne i mogu se nabaviti u poljoprivrednim apotekama, ili naručiti preko interneta. Neka semena koja se prodaju tretirana su insekticidom i obično se prepoznaju tako što su roze, crvene ili plave boje. U prodaji se može naći i pilirano seme. Obično je oblika kuglica koje su obložene voštanom materijom. Ovakve semenke su nešto većih dimenzija i zbog toga je sa njima lakše manipulisati.

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE

Poželjno je da rastojanje između redova bude oko 20-25 cm, a za samu sadnju predlažemo da nabavite mini sejalice kojima semenke možete posejati na rastojanju od 3 cm. Ovakav razmak između redova je dobar jer omogućava da se zemlja lekše obrađuje, a na ovom prostoru se može posejati i neki drugi usev.

Nakon sadnje šargarepe potrebno je zemlju prihraniti. To se može uraditi na nekoliko načina, a mi smo za ovu priliku iskoristili mineralno đubrivo 15-15-15. Ova agrotehnička mera je vrlo važna jer je šargarepi za razvoj potrebno mnogo hrane odnosno energije. Nakon toga redovi se zatvaraju i savetujemo vas da zemlju koju ste nabacili na redove dobro potapkate jer ćete tako istisnuti vazduh iz zemljišta, pa će vlaga lepo doći do zrna.

Ako ste u prilici bilo bi odlično da sada dodate stajsko đubrivo, ili neka peletirana đubriva koja se mogu kupiti u poljoprivrednim apotekama. Na ovaj način stvaramo uslove za zdrav i obilan rod.

Sada je ostalo samo da čekamo, prve šargarepe ćemo ubrati početkom maja meseca!

SAVET

Proizvodnja šargarepe može da bude zadovoljstvo i lak posao ako iskoristimo prirodu i pored nje posejemo BELI LUK.

Sećate se, predložili smo da rastojanje prilikom sadnje šargarepe između redova bude 20-25 cm. Sada već naslućujete i zašto. U taj prostor možete posejati beli luk, on neće biti konkurencija šargarepi, a njegova aroma i žilice štitiće šargarepu od štetočina i lukove ili šargarepine muve.

Za beli luk je veoma važno da dugo stoji u hladnoj i vlažnoj zemlji kako bi oformio svoju bradu odnosno žilice, ako za setvu odaberete one spoljašnje krupnije čenove, dobićete i krupnije glavice, a opet ako koristite one središnje odnosno sitnije čenove dobićete manje glavice.

Potrebno je da prođe 4-5 meseci da bi luk stigao da sazri.

Pa eto nama združenog useva: ŠARGAREPA I BELI LUK da štite jedno drugo.

Komentari