Proizvodnja na 100ha: Tržište traži luk sa čvrstom ljuskom

Proizvodnja na 100ha: Tržište traži luk sa čvrstom ljuskom

Izrazite promene na tržištu crnog luka pred proizvođače stavljaju zahteve za gajenje visoko-prinosnih hibrida koji imaju dobru ljusku i namenjeni su za dugo skladištenje. Takvi su i hibridi kompanije Bejo Zaden.

 

Ovi hibridi odavno su poznati povrtarima u Srbiji i u regionu, a dobijeni su kombinovanjem najboljih italijanskih, američkih i španskih lukova. Na parceli firme OZZ Agronom organizovana je upravo proizvodnja ovog crnog luka kompanije Bejo Zaden i to na površini od 100 ha.

Kroket je luk visokog kvaliteta sa čvrstom ljuskom, što je jedan od najvažnijih parametara. On se može dugo čuvati, što u onim običnim, što u profesionalnim skladištima sa komorama, i to do meseci. Reč je o izuzetno prinosnom luku koji ima visok sadržaja suve materije i otporan je na crvenu trulež korena i fuzarijuma.

Proizvodnja crnog luka na 100 ha - © Agromedia

Kvalitet Kroketa prepoznali su i proizvođači firme OZZ „Agronom Despotovo-Pivnice“, koja je osnovana 2001. godine i posluje već preko 10 godina u Pivnicama i Despotovu. Pored spostvene proizvodnje ova firma se bavi organizovanjem i planiranjem uzgoja ratarskih i povrtarskih kultura na pracelama drugih domaćina.

To se pre svega podrazumeva nabavku repromaterijala odnosno semena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstva, pružanje stručnih saveta, i omogućava otkup i proizvodnju soje, suncokreta, pšenice, šećerne repe i industrijske paprike.

Sagovornik: Milivoje Kojić, „Agronom“ Despotovo Pivnice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica