Proizvodnja kupusa – DODATNA ZARADA bez muke

Proizvodnja kupusa – DODATNA ZARADA bez muke

Pisali smo o potencijalu za dobru dodatnu zaradu kod spanaća jer je cena dobra, potražnja velika – a spanaća NEMA! Prema mišljenjima iskusnih povrtara, sa kupusom će se verovatno desiti slična situacija ali iz drugih razloga. Povrtari koji su posadili ovu kulturu, imaju dobar prinos i zapazili su šta se dešava na lokalnom tržištu, po svoj prilici, moći će DOBRO dodatno da zarade.

Na kupusu moguća ekstra zarada BEZ MUKE - © Pixabay

U leskovačkom kraju kažu da je belog kupusa posađeno možda i previše ali zbog velike vrućine i preko 100 dana bez kiše kupus je napalo dosta bolesti, a najviše plamenjača kupusa, koje su napravile velike probleme proizvođačima. Ali, nije samo to briga povrtara.

Mnogi se žale da je loše vreme dovelo je do toga da gotovo 50% kupusa nije napravilo glavicu, već da je cela vegetacija otišla na lisnu masu. Ostalih 50% jedva da je napravilo glavicu, koje su u proseku 1 kilogram teške.

Na kupusu moguća ekstra zarada BEZ MUKE- © Agromedia

Sa druge strane, kupusi koji su redovno dobijali vodu, najčešće preko tuševa napravili su veće glavice, u proseku 1.5 do 2 kg ali kažu da su to retki slučajevi.

Zbog ovakve situacije sasvim je logično očekivati veće poskupljenje kupusa u periodu od decembra do februara, kada će potražnja za ovom kulturom naglo skočiti jer je period slava, a potrošnja se povećava, kako u domaćinstvima i kućama, tako i po restoranima i kioscima brze hrane.

Oni proizvođači kojima je kupus dobro rodio razmišljaju da sačekaju, da „ne skidaju“ kupus već da stave agril ili ga lageruju u magacin te kasnije prodaju i naprave dobru dodatnu zaradu.

Osim očekivano loše ponude u prilog će im ići i kasniji dolazak uvoznog kupusa koji iz Makedonije stiže krajem februara, a iz Albanije u martu, pa se pre njih može pametno i lako ostvariti dobra dodatna zarada.


Inače, trenutno na pijacama u Leskovcu crveni kupus se može pazariti po ceni od 30-40 dinara po kilogramu, dok se beli kupus prodaje po ceni od 15 do 25 dinara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica