Prinos krompira ove godine premašio očekivanja

Prinos krompira ove godine premašio očekivanja

U Pivnicama se protekle nedelje okupio veliki broj povrtara kako bi se upoznao sa nekim novim tehnologijama gajenja krompira, njegovim sortama i iskustvima drugih proizvođača. Na praceli jednog od većih proizvođača povrća a pre svega krompira održana su ogledna polja kompanije  „Agrico“ i  „Arum“.

 

Milivoje Kojić kaže da su na njegovim parcelama dominantne sorte Arizona, Esmee, Kuroda, Rudolf, Agrija i Kostanca. On sa ovim sortama krompira godišnje postiže prinose od 50 do 60 tona po hektaru, što je za ovu vrstu proizvodnje sasvim zadovoljavajuće.

Većina sorti krompira sa ovog oglednog polja su proizvođačima već dobro poznate, ali bilo je i nekoliko sorti sa veoma specifičnim karakteristikama. Upravo to je razlog zbog kog ova kompanija svake godine organizuje ogledna polja: da se ljudi upoznaju sa novim sortama ali i problemima u proizvodnji.

„Zahvaljujući ovim domaćinima kompanija „Arum“ je i ove godine napravila uspešne dane polja. Mi se trudimo svake godine da organizujemo ovakve oglede širom Srbije kako bi se proizvođači upoznali sa svim specifičnostima ove vrste proizvodnje i novim sortama krompira. Takođe, želimo da pokažemo kako se neke strane sorte kromira snalaze u našim uslovima gajenja“, objasnio nam je direktor kompanije „Arum“, Zoran Puača.

Proizvodnja krompira - © Agromedia


Kompanija „Arum“ već dugo godina sarađuje sa holandskom firmom  „Agrico“ čija semena krompira distribuira u Srbiji. Između ostalog, cilj ove saradnje jeste i da se povrtarima u našoj zemlji omogući gajenje nekih novih i kvalitentih sorti krompira ovog renomiranog evropskog proizvođača krtola.

Kada je reč o stvaranju sorti krompira kompanija „Agrico“ iz Holandije, jedna je od najpoznatijih u svetu. Svake godine ona šalje svoje predstavnike da se i sami uvere u kvalitet svojih komercijalnih sorti koje se gaje na ovom oglednom polju u Pivnicima.


„Tržište krompira u Srbiji je veoma značajno za našu kompaniju. Pre svega zato što se nalazi u središtu Balkana. Zajedno sa kompanijom Arum mi vidimo srpsko tržište kao jedno od velikih potencijala. Sa kompanijom Arum sarađujemo više od 30 godina i imamo veoma dobru tehničku podršku na terenu. Iz toga razloga ćemo u budućnosti pokušati da razvijamo tržište Srbije sa svojim sortama krompira kao što su Arizona, Rudolf, Esmee, Koroda i Riviera. Raduje me to što i ovde u Srbiji imamo zastupljen širok spektar naših sorti. Ali isto tako pripremamo neke nove sorte za srpsko tržište koji su namenjeni za preradu. Kao što su Sinora namenjena za preradu čips, Konstanca i Babilon namenjen za pomfrit“, rekao nam je Martain Dekaus iz holandske firme Agrico“.

Proizvodnja krompira - © Agromedia

Živko Bugarčić, iz kompanije „Arum“, rekao nam je da su prinosi sorti krompira kompanija „Agrico“ i „Arum“ ove godine bile sasvim zadovoljavajuće. Na ogledima je bilo i najprinosnijih sorti krompira.


„Što se tiče najprinosnije sorte svima su za oko i ovde danas i juče u Čačku zapale tri sorte iz novije generacije a to su Vogue, Paradiso i Spectra. Kada je reč o komercijalnim sortama najprinosnija je defintivno Arizona koja je ujedno i naša najzastupljenija sorta u proizvodnji. Što se tiče crvenog krompira kod proizvođača u Vojvodini u prvom redu najpopluarnije su Kuroda i Rudolf koje tradicionalno rađaju preko 50 tona, a ove godine kod mnogih proizvođača rodilo je i do 60 tona po hektaru. Imamo i sortu Esme koja uvek dobro rađa“, kaže Živko Bugarčić iz kompanije „Arum“.

Kako on ističe ove godine nije bilo toliko problema u proizvodnji. Probleme nisu pravile bolesti, a ni štetočine, tako da je  kvalitet ovog roda znatno bolji nego što je prošle godine. To se odnosi ne samo na sorte ove kompanije već generalno na celokupnu proizvodnju krompira.


Sagovornici:

Milivoje Kojić, „Agronom“ Despotovo Pivnice
Zoran Puača, kompanija „Arum“
Martain Dekaus, Agrico
dr Živko Bugarčić, Arum

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica