Preporuka stručnjaka: Usled česte promene vremena češće kontrolišite useve

Preporuka stručnjaka: Usled česte promene vremena češće kontrolišite useve

Česte padavine i oscilacije temperature, ne računajući štetu od grada, doprinele su do sada lošoj godini kada je reč o proizvodnji povrća na otvorenom polju. O uticaju padavina na proizvodnju povrća na otvorenom polju razgovarali smo sa vanrednim profesorom povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, Đorđem Moravčevićem.

Ilustracija: Proizvodnja povrća- © Pixabay

„Što se tiče povrtarske proizvodnje na otvorenom polju, negativno su uticale visoka relativna vlažnost, prekomerna količina padavina u pojedinim delovima Srbije, što je dovelo do pojave određenih patogena. Kod paprike, izražene su bakterioze dok kod proizvodnje paradajza u plastenicima imamo problem sa plamenjačom i pegavosti lista paradajza,“ priča nam Đorđe.

Generalno, na otvorenom polju, ako bi posmatrali proizvodnju u višegodišnjem periodu ovo je loša godina za povrtarsku proizvodnju, padavine i oscilacije u temperaturi dovele su do lošijih useva, a verovatno i do smanjenih prinosa.

Problemi sa bolestima i insektima nisu zaobišle ni njive pod lubenicom i dinjom. 

„Berba lubenice krenula je pre par nedelja, a veliki problem sa bolestima i insektima počeo je još tokom maja meseca pa će sve to uticati na prinos. Ista situacija je i kod dinje“, objašnjava Đorđe.

Slična situacija moguća je u zasadima kornišona, pod kojim imamo značajne površine. Kada je reč o prevenciji i sprečavanju još većih gubitaka Đorđe preporučuje češću i detaljnu kontrolu.


„Mnogo češće kontrolisati usev, upravo zbog ovakvog vremena. Ukoliko sami radimo monitoring na nekoliko dana treba izvršiti detaljnu kontrolu useva“, rekao je Đorđe.

Sagovornik: Đorđe Moravčević, vanredni profesor ratarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica