Kako pH vrednost zemljišta utiče na razvoj biljaka

Nivo pH vrednosti zemljišta utiče na sposobnost usvajanja mineralnih materija gajenih povrtarskih kultura. Više o tome, koja je pH vrednost zemljišta potrebna za gajenje paradajza, paprike, krastavca i salate, možete saznati u tekstu koji sledi.

 

Zemljište - © Pixabay

Povrće ima izražene zahteve prema pH zemljišnog rastvora. Od reakcije zemljišnog rastvora (pH vrednosti) zavisi sposobnost korenovog sistema da usvoji mikro i makro elemente. Promena pH vrednosti za jednu jedinicu dovodi do promene koncentracije H+ jona. Zbog toga promena jedne jedinice pH vrednost ima veliki efekat na pristupačnost jona za biljke.

Evo kako na prirodan način da održite zemljište plodnim

Većina povrtarskih vrsta preferira pH vrednost zemljišnog rastvora na nivou od 6,0 do 7,0 (blago kisela do neutralna). Pri ovim vrednostima povrće korenovim sistemom usvaja hranjive materije. Gvožđe, magnezijum i cink postaju manje dostupni kada pH zemljišnog rastvora raste od 6,5 do 7,5 ili 8,0. Molibden i fosfor, sa druge strane su više dostupni biljci na većim vrednostima pH. Na veoma vosokim vrednostima pH, bikarbonatni jon (HCO3-) može biti prisutan u suficitu što će poremetiti usvajanje drugih jona i time onemogućiti optimalan rast i razviće povrća.

Neorganske soli u zemljišnom rastvoru dislociraju se na katjone (pozitivni joni +) i anjone (negativni joni -) i kao takvi se nalaze u zemljišnom rastvoru. Joni se u zemljišni rastvor oslobađaju i iz zemljišnih koloida. Korenov sistem preko korenskih dlačica uspostavlja kontakt sa zemljištem i iz zemljišnog rastvora i sa površine zemljišnih koloida usvaja jone. Zemljišni rastvor najvažniji je izvor hraniva za biljku. Ukoliko je zemljišni rastvor jako razređen iz zemljišnih koloida će se osloboditi hraniva u zemljišni rastvor odakle će biljka moći da ih usvoji (Howard M.R, 2004).

Stajsko đubrivo – najstarija hrana za zemljište

Priprema zemljišta - © Pixabay

Reakcija zemljišta utiče na mobilizaciju rezervnih biogenih elemenata, posebno mikroelemenata. Blago kisela reakcija dovodi do povećanja pristupačnosti većine mikroelemenata, dok kisela i/ili jako kisela reakcija može da dovede i do toksičnog sadržaja mikroelemenata (Mn, Fe). Neutrališe se kalcifikacijom. Prema visokoj kiselosti i visokom sadržaju aluminijuma veoma su osetljivi: salata, krastavac, paradajz.

Heljda dobra za zdravlje, zemljište i klimu

Zemljišta sa alkalnom reakcijom đubre se fiziološki kiselim mineralnim đubrivima ili se u zemljište unosi kiseo treset. U zemljište se mogu uneti i štetni elementi (Cl- i Na+) đubrenjem i vodom za navodnjavanje.

Kako da pravilno uzmete uzorak za analizu zemljišta

Pradajz i paprika najbolje uspevaju pri pH vrednosti od 5,5 do 6,8 (minimum je 5,0 a maksimum 7,0), a krastavac i salata na pH vrednosti od 6,0 do 7,0 (minimum je 5,5 a maksimum 7,5).

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor:  Dipl. inž. Violeta Veličković PSSS Mladenovac

Komentari