Povrtari prevareni, moraju da bace 500.000 glavica zelene salate

Povrtari prevareni, moraju da bace 500.000 glavica zelene salate

Tokom čitave sezone poljoprivrednici naporno rade kako bi ispoštovali dogovore koje su na početku napravili sa trgovcima, koji ih neretko prevare tako što im ponude nižu cenu. To nije ništa novo. Međutim, kada se kupci pojave tek mesec dana nakon roka za berbu, povrtari moraju da bace 500.000 glavica zelene salate. Ova sudbina zadesila je 30 leskovačkih povrtara.

Proizvođači prevareni, moraju da bace 500.000 glavica zelene salate - © Pixabay 

Povrtaru Bojanu Markoviću iz Krajinca kod Leskovca, dok je čekao kupca, istrulio je kompletan rod prvoklasne ajsberg zelene salate. Umesto da proda salatu, Bojan će sada ceo rod morati da baci.

Ugovore o proizvodnji pola miliona glavica salate potpisalo je 30 leskovačkih povrtara. Kupci iz Varvarina obećali su im cenu od 20 dinara po glavici i tvrdili da će sve prodati na tržištu Rusije. Međutim, kupci iz Varvarina došli su kod proizvođača tek mesec dana nakon poslednjeg roka za isporuku.

Jedan od kupaca objašnjava da su oni ugovore potpisali kao fizička, a ne pravna lica, kao i da je salata prevelika, pa tako nije dovoljno kvalitetna za otkup. Dodao je da je šteta bila obostrana i da do ugovora sa kupcima u Rusiji nikad nije došlo.

Povrtari su seme salate dobili u lokalnoj poljoprivrednoj apoteci, čiji je vlasnik zastupao kupce. Sa salatom, koja se još uvek nalazi u dobrom stanju, povrtari ne znaju šta da rade. Oni ipak očekuju da će nadležne inspekcije i policija ispitati ceo slučaj i pronaći odgovorne za pričinjenu štetu.

Izvor: B92

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica