Plastenička proizvodnja spanaća: Temperatura i vlažnost utiču na kvalitet

Spanać je jednogodišnja biljka kratke vegetacije (30-60 dana). Uzgaja se zbog zelenih listova koji se koriste kao salata i varivo. Ova povrtarska kultura koja se, pored luka i salate, redovno uzgaja u plastenicima bez grejanja tokom zime. Svoje mesto u plasteničkoj proizvodnji zauzeo je zahvaljujući tome što dobro podnosi niske temperature i zbog deficita ove kulture tokom zimskih meseci na tržištu.

Spanać - © Pixabay 

Uslovi uspevanja spanaća

Spanać je kultura čije seme klija na +4°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj ove kulture kreće se od 15-18°C. Biljke izdržavaju temperature do 10°C. Najbolje rezultate postiže na plodnim humusnim i rastresitim zemljištima. Niske temperature i niska vlažnost direktno utiču na kvalitet spanaća.

Priprema zemljišta

Priprema zemljišta za setvu spanaća počinje uklanjanjem biljnih ostataka prethodne kulture. Nakon čišćenja objekta, rastresti 3-5 kg/m² zgorelog stajnjaka. Oranje se obavlja na dubini 25-30 cm, nakon čega se rastrese mineralno đubrivo NPK, a količina zavisi od plodnosti tla. Nakon rasprostiranja mineralnog đubriva zemljište se isfrezira, dobro usitni i poravna.

Spanać - © Pixabay

Setva spanaća

Setva spanaća u plastenicima obavlja se ručno ili mašinski. Mašinskom setvom seme se seje u redove na razmak 20 cm red od reda i 3-4 cm u redu, na dubinu 2-2,5 cm. Za kvadratni metar površine potrebno je 2-3 grama semena. Ručnom setvom se troši oko 20 odsto više semena.

Nakon setve zemljište se valja glatkim valjkom kako bi se povećao dodir semena i zemlje. Ovom operacijom se vlaga iz zemljišta ravnomerno prenosi na seme, pa je nicanje ujednačeno. Nakon valjanja, zemljište se zalije sa 10-12 l/m² vode. 

Nega u toku vegetacije

Odmah nakon nicanja biljke se pokrivaju agrilnom folijom. Temperatura u objektu se održava između 14 i 16°C. Zalivanje se obavlja svakih 10-12 dana i to između redova u jutarnjim satima. Spanać se prihranjuje jednom u toku vegetacije.

Berba spanaća

Berba se obavlja kada biljke razviju 6-8 listova i postignu zadovoljavajuću veličinu. Biljke se odsecaju u zoni korenovog vrata tako da se lišće ne rasipa. Ubrani spanać se pakuje u kartonsku ili drvenu ambalažu, pazeći da se ubrani listovi ne lome.

Bolesti i štetočine spanaća

Uvenuće špinata

Ovaj parazit napada biljku u fazi tri lista do pune zrelosti, a manifestuje se gubljenjem boje na obodima lista koji postepeno dobijaju žutu boju. Pored lista parazit napada i korenove dlačice a potom i glavni koren zbog čega biljka vene i propada. Zaštita: Pošto parazit živi u tlu, preporučuje se sterlilizacija zemljišta.

Plamenjača spanaća

Posebnu opasnost plamenjača predstavlja ukoliko do napada dođe u fazi nicanja spanaća. U toj fazi napadnuti su kotiledoni i biljke obično ugibaju. Kod napada u kasnim fazama zaraza se manifestuje pojavom žutih pega na licu lista, a na naličju lista ispod tih pega razvija se sivoljubičasta prevlaka. Napadnuti listovi se na kraju suše i opadaju. Zaštita se sastoji u setvi prema plamenjači otpornih hibrida špinata.

Štetočine spanaća

Spanać oštećuju štetočine u tlu, korenove nematode, repina nematode, sovice pozemljuše, lisne sovice, puževi, lisne uši i neke druge štetočine. Pošto lišće spanaća služi za ishranu insekticide treba upotrebljavati vrlo pažljivo.

Autor: Regionalna savjetodavna služba Bratunac

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari