Plastenička proizvodnja: Ovi hibridi paradajza stižu ranije

Plastenička proizvodnja: Ovi hibridi paradajza stižu ranije

Izazovi proizvodnje, ali i zahtevi potrošača paradajza rastu iz godine u godinu, a na proizvođačima je da se tome prilagode. Baš iz tog razloga smo posetili Ašanju i pitali dugogodišnjeg povrtara koji hibridi paradajza u potpunosti zadovoljavaju potrebe tržišta.

„Mi trenutno radimo 3 hibrida: VP1 pink paradajz, Cornabel tipa paprike paradajza i Shiren čeri paradajz“, kaže Duško Popović, povrtar iz Ašanje.

Sva tri hibrida paradajza idealna su za proizvodnju na našem podneblju, otporni su na bolesti i stižu ranije što je veoma važno za naše tržište.

„Ja težim tome da idem maksimalno ka organskoj proizvodnji. Verovatno treba da se prska više ali ja to ne želim jer ovaj isti paradajz jede i moja porodica i taj paradajz ide na tržište. Ne pravim dva različita paradajza, jedan za kuću, jedan za tržište. Ovo je sve izuzetno zdravo. Samo dva tretmana protiv plamenjače u toku godine”, navodi Duško Popović.

Zašto se odlučiti za VP1?

„Prvo, zato što je strahovito brz. Drugo, zato što je otporan i treće, zato što je jako prodajan”, navodi Đorđe Ilić, iz kompanije Holland Angro.

Plastenička proizvodnja: Ovi hibridi paradajza stižu ranije - © Agromedia

Prema rečima povrtara Duška, Cornabel je vrlo specifičan paradajz, izuzetnog ukusa. Njegova cena je za 30 do 40 posto veća na tržištu od običnog pink paradajza.


Zašto se odlučiti za Cornabel?

„Ko proba jedanput njega i kada ga kupi na tržištu ne vraća se više na crveni, standardni paradajz. Jednostavno, videćete kada se raseče da ima strahovito debelo meso, malo semenki i jako malo vode”, navodi Đorđe.

polovni traktor - © AgromediaPlastenička proizvodnja: Ovi hibridi paradajza stižu ranije


Kako povrtar Duško navodi, Shiren čeri paradajz je vrlo ran hibrid. „Čeri je čak stigao prvi za branje. Izuzetnog je ukusa, zri u lepom kontinuitetu, uvek ga ima za branje. Ide 7-10 cvetnih grana – vrlo je rodan, tako da – dobar paradajz“, zaključuje Duško.

Zašto se odlučiti za Shiren?


„Specifična je proizvodnja čerija kod nas. Kod nas nema toliko velike proizvodnje čeri paradajza. Imamo takvo tržište gde sada stranci dosta dolaze kod nas i navikli su da kupe čeri normalno, na svom tržištu, i počinju da traže kod nas sve više“, navodi Đorđe Ilić, iz kompanije Holland Angro.

Plastenička proizvodnja: Ovi hibridi paradajza stižu ranije- © Agromedia

Kompanija Holland Angro već godinama sarađuje sa brojnim proizvođačima širom Srbije, a pritom i osluškuje potrebe tržišta i sve to spaja u proverene hibride kvalitetnog i ukusnog ploda.

„Već treću godinu mi radimo sa Holland Angro kućom i radimo ove hibride. Imali smo još neke druge, ali ovi su se pokazali vrlo kvalitetno. Plodovi su izuzetno ukusni, kvalitetni i kada jednom dobijemo mušteriju, ona zauvek ostane naša”, otkriva nam povrtar Duško Popović.

Sagovornici:
Duško Popović, povrtar iz Ašanje
Đorđe Ilić, Holland Angro

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica