OVO vam je PROMAKLO: Kako da poduprete i presadite novu turu KRASTAVCA?

OVO vam je PROMAKLO: Kako da poduprete i presadite novu turu KRASTAVCA?

Saveti za uzgoj krastavca: Nega, đubenje, zalivanje, presađivanje i podupiranje - © Pixabay

Iako krastavcima prija toplota leta, kako sezona vrućina odmiče tako vaše biljke mogu početi da poprimaju izmučen i oronuo izgled. Razlog za to mogu biti previsoke letnje temperature, insekti, bolesti ili kombinacija ovih uzroka. 

Krastavci zahtevaju konstantno zalivanje, a sadno mesto nađubreno kompostom i stajnjakom doprineće uspehu u uzgoju ove kulture. U jednom periodu vegetacije krastavca zalivanje na dnevnom nivou biće neophodno, jer biljka koja mora da trpi sušu gotovo izvesno neće biti zdrava.

Savet 1 – Presađivanje krastavca tokom jula meseca

Presadite novu turu krastavaca sredinom jula meseca. Odaberite sorte koje najbrže dospevaju i posadite ih u veće saksijice i držite napolju. Krajem jula zamenite ostarele i izmučene krastavce sa mladim, dvonedeljnim sadnicama koje će plodonositi već krajem avgusta meseca.  Neuporedivo je lakše zameniti insektima napadnutu i zaraženu biljku nego pokušati spasiti već odraslu biljku.  Manja biljka može se lakše tretirati protiv štetočina i raznih bolesti jer manja lisna masa pojednostavljuje prskanje biljke.

Saveti za uzgoj krastavca: Nega, đubenje, zalivanje, presađivanje i podupiranje - © Pixabay

Savet 2 – Đubrenje krastavca prirodnim đubrivom

Korišćenje Epsom soli kao vid prihrane magnezijumom, tokom letnjih meseci pomoći će krastavcima da povrate zelenu boju listova i poguraće njihov rast.  Jedan tretman sredinom sezone vegetacije biće sasvim dovoljan a bilo kakvo preterivanje u prihrani može se nepovoljno odraziti na biljku. Ovaj period godine takođe je pravi trenutak za prihranu biljaka krastavca tečnim NPK đubrivima koja sadrže i neophodne mikro elemente. Ako uzgajate krastavce u kontejnerima, trebalo  bi da ih prihranjujete najmanje dva puta mesečno u sezoni plodonošenja.

Savet 3 – Zašto krastavci na rastu?

Prilikom uzgoja krastavaca može vam se dogoditi da imate previše cvetova a premalo plodova koji uz to dobijaju braon boju i venu nakon kratkotrajnog rasta. Razlog je nedovoljna oplodnja ženskih od strane muških cvetova. Kako biste povećali produktivnost proizvodnje možete pokušati da ručno oprašujete krastavce, nakon što naučite razliku između ženskih i muških cvetova. Naime, ženski cvetovi u sebi nose male plodove krastavca koji neće dalje rasti ukoliko se ženski cvet ne opraši.

Savet 4 – Vertikalni uzgoj krastavaca je najproduktivniji

Krastavce obavezno uzgajajte vertikalno. Budući da zauzimaju dosta prostora u bašti, postavljanje mreža uz koje će se ove biljke uspinjati može uštedeti prostor i olakšati borbu sa štetočinama i bolestima. Neuporedivo je lakše isprskati krastavce koji rastu vertikalno, jer su podjednako pristupačne obe strane lista, dok je i pronalaženje zrelih plodova takođe daleko jednostavnije. Takođe, mnoge druge biljke rašće u vašoj bašti na mestu koje bi zauzeli krastavci kada bi rasli na zemlji.

Savet 5 – Zaštita krastavca od bolesti i štetočina

Započnite prskanje dve nedelje pre nego što se problemi u bašti pojave. Ukoliko ste u mogućnosti, koristite ulje nima, kao prirodni insekticid u kombinaciji sa sodom bikarbonom kao fungicidom. Kako biste znali kada da započnete prskanje, zabeležite datum kada su se štetočine pojavile u bašti i potom sledeće godine, započnite tretman dve nedelje pre označenog datuma. Kada god pripremite neku novu smešu za prskanje biljaka, obavezno je prethodno testirajte na svega nekoliko listova i sačekajte 48 sati da vidite kako će delovati i da li će izazvati neka oštećenja.  Podrazumeva se da tretman prskanja ne obavljate po suncu i pri visokim temperaturama jer će to dovesti do oštećenja lista a biljka će klonuti.

Izvor: The Rusted Garden


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica