Svet poljoprivrede Prodavnica

Hrskavost, dobra težina i odličan ukus: Ovo su preporučene sorte zelene salate

Prema dosadašnjem iskustvu pokazuje se da je zelena salata veoma zahvalna povrtarska kultura za uzgoj, pošto ne traži veliku investiciju u radnu snagu, proizvodnja je jednostavna, a potražnja zelene salate traje tokom čitave godine. Iz ovih razloga u našoj zemlji postoje proizvođači koji su se sasvim usmerili na proizvodnju salate, i u svojoj proizvodnji koriste semena kompanije Holland Angro.

Među njima je i Dragan Živanović, proizvođač iz Tabanovića, koji gaji sedam različitih vrsta zelenih salata. Njegov odabir su sorte kompanije Holland Angro, a na pitanje zašto, Dragan odgovara jednostavno: „Zašto nešto menjati kada je dobro?“

Iz njegovog iskustva ove sorte imaju odgovarajuću težinu, hrskavost i ukus, ali i pružaju onaj kvalitet koji kupac očekuje kada kupuje zelenu salatu. Najtraženija salata je puterica, a aktuelna je i upotreba ukrasnih salata, čija je potražnja porasla u prethodnih pet godina, navodi Živanović.

U okviru saradnje sa kompanijom Holand Angro, stručna podrška je pomoć koju svi proizvođači imaju na raspolaganju. Ipak, iskustvo domaćih povrtara je često sasvim dovoljno za ispravan uzgoj zelene salate. Jedan takav proizvođač je Veselin Dimić iz Batušinaca. Njegova saradnja sa ovom kompanijom traje više od 20 godina.

U njegovoj dosadašnjoj proizvodnji puterica takođe stoji na prvom mestu po potražnji, a sorte kompanije Holland Angro mogu da obezbede težinu koju tržite traži. Reč je o težini i krupnoći koja iznosi odokativno pola kilograma, kod pojedinih vrsta i do kilogram. Pokazuju i veliku otpornost na bolesti, vrlo lako se proizvode i ne tretiraju se hemijskim preparatima, što Dimić primećuje kao najvažniji trenutak u proizvodnji.

 

Sagovornici:

Dragan Živanović, proizvođač iz Tabanovića

Veselin Dimić, proizvođač iz Batušinaca

 

 

 

Komentari